Manteli-porkkanakakku (viljaton ja gluteeniton)
Tämän gluteenittoman porkkanakakun alkuperäisen pohjan ohjeen olen löytänyt Otavan Kotiruoka-kirjasta (1986). Täysin viljaton porkkanakakku on uskomattoman hyvää ja kuohkeaa, ja mikä parasta, se sopii moneen eri ruokavalioon.
Kakkupohjan rasva on hyvänlaatuista mantelirasvaa - toki energiaa siinä on :) Ylimääräistä rasvaa ei tarvitse laittaa. Kakusta saat myös laktoosittoman, kun valitset laktoosittomat kuorruteaineet.
Alkuperäisessä ohjeessa porkkana on keitetty ja soseutettu, mutta kokeiluni on osoittanut, ettei porkkanaa tarvitse keittää - hienoksi raastaminen riittää. Omaan ohjeeseeni olen lisännyt myös ripauksen suolaa.
Kotiruokakirjassa kakun kuorrutusta ei mainita, mutta minusta päällinen kruunaa kakun. Alla on kaksi erilaista kuorrutetta (kevyempi tuorejuustopohjainen tai runsaampi,valuvampi ja suolaisempi sulatejuustopohjainen), joten voit valita, kumman laitat. Molemmat maistuvat!
Manteli-porkkanakakku (irtopohjavuoka n. 2 l)
Ainekset
kakkupohja:
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 rkl kanelia
200 g jauhettua mantelia
1-1,5 ml suolaa
200 g raastettua porkkanaa
mantelijauhoa vuoan jauhotukseen
tuorejuustokuorrute:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 50 g voita, margariinia tai rasvaseosta
vajaa 2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
(appelsiinin kuoriraastetta)hasselpähkinärouhetta
sulatejuustokuorrute:
100 g sulatejuustoa
100 g voita, margariinia tai rasvaseosta
2,5 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
(appelsiinin kuoriraastetta)
hasselpähkinärouhetta
Valmistus
- Esivalmistele:
Rasvaa ja jauhota vuoka, raasta porkkana hienoksi.
Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.
Jauha mantelit hienoksi, jos käytät kokonaisia manteleita. - Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi.
- Vaahdota valkuaiset. Laita sillä aikaa uuni lämpiämään 175 asteeseen ja yhdistä mantelijauho, kaneli ja suola keskenään.
- Lisää mantelijauhoseos ja porkkanaraaste sokeri-keltuaisvaahtoon.
- Lisää lopuksi valkuaisvaahto taikinaan varovasti nostellen.
- Kaada seos vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 40 min.
- Anna kakun jäähtyä hetki ennen kuin irrotat sen vuoasta. Ota kuorruteaineet huoneenlämpöön n. 1 h ennen kuorrutteen tekoa.
- Kun kakku on jäähtynyt, valmista kuorrute: Laita pehmeä juusto ja rasva kulhoon, siivilöi tomu- ja vaniljasokeri joukkoon. Sekoita vatkaimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää halutessasi joukkoon pestyn ja raastetun appelsiinin kuorta.
- Levitä päällinen kakun päälle ja koristele hasselpähkinärouheella sekä appelsiinin kuoriraasteella. PS. Jos haluat, voit levittää puolet kuorrutteesta ja laittaa kakun n. 20-30 min. ajaksi jääkaappiin kovettumaan ja sen jälkeen lisätä lopun kuorrutteen.
Tulin kurkkimaan ohjeen. Näyttää ihanalta, porkkakakku on herkkua.
VastaaPoistaHei Kaura, kiva että kiinnostuit! :)
Poista