Kasvispastavuoka

Yritän itse pitää vähintään yhden kasvisruokapäivän viikossa lähinnä terveyssyistä mutta myös siksi, että kasvisruoat ovat maukkaita. Tätä kasvispastavuokaa, johon tulee mm. kesä- tai myskikurpitsaa ja paprikaa, olen tehnyt ympäri vuoden, vaikka tuoreiden kasvisten paras sesonki Suomessa on kesällä ja syksyllä. Hevi-osasto kun on runsas ympäri vuoden! 

Lisäys 31.1.-19:
Olen korvannut viime kerrat kesäkurpitsan myskikurpitsalla, ja mielestäni se sopii jopa paremmin tähän ruokaan: myskikurpitsan maku on täyteläisempi ja pehmeämpi kuin kesäkurpitsan. Suosittelen! 

Jos haluat kevennystä tai täyteläisyyttä ruokaan, taio se juustoja vaihtelemalla.

Valkokastikkeseen ja päälle tulevan juuston määrä on ohjeessa 150 g. Jos haluat voit vähän nipistää siitä määrästä tai valita juustoksi jotain vähärasvaisempaa. Osan tuosta määrästä voi korvata vaikka raejuustolla. Jos et ole tarkka rasvan määrän kanssa, käytä esim. normaalirasvaista emmental- tai cheddar-juustoa.


Kasvispastalaatikko paistuu uunissa valmiiksi n. 40 min:ssa. Viime kesänä jätin tämän ruoan uuniin mustikanpoimintareissun ajaksi n. kolmeksi tunniksi matalaan lämpötilaan hautumaan, ja se oli kotiin tullessa hyvin herkullista.

Ohjeen määrästä riittää n. 8 hlölle, mutta jos annos tuntuu liian suurelta, puolita ohje tai laita loppu ruoka pakasteeseen valmiisiin annosrasioihin. Tarjoa ruoan kanssa raikasta salaattia sekä tuoretta leipää.


Niin, se mustikkareissu; mustikkasaalis oli hyvä, mutta erityisesti muistan, että männynnokassa istuva iso lapinpöllö yllätti minut lähes pahanpäiväisesti lähtiessään lentoon aivan vieressä olevasta puusta. Harvemmin tulee tiirailtua puiden latvoja marjoja kerätessä.


Kasvispastalaatikko (n. 8 hlölle)

Ainekset

n. 2 l        vettä
6 dl          pestopastaa tai esim. täysjyvä pennepasta

2 rkl         öljyä
2               sipulia
2               porkkanaa
n. 400 g    kesäkurpitsaa tai myskikurpitsaa
1               paprika
3               valkosipulinkynttä
1 prk         kidneypapuja chilikastikkeessa
4 rkl          makeaa chilikastiketta
1/2 prk      Koskenlaskija Ruoka chiliä (1 prk = 250 g)
1/3 tl         suolaa
3/4 tl         mustapippuria
1 tl            basilikaa 

valkokastike:
30 g          margariinia, rasvaseosta tai voita
1/2 dl        erikoisvehnäjauhoja
5 dl           kevytmaitoa
n. 13         viherpippuria (murskattuna!)
1 ml          muskottipähkinää
1/3 tl         suolaa
150 g        juustoraastetta (esim. Polar 15 %, emmental- tai mozzarellaraastetta tai näiden sekoitusta) 

Valmistus

  1. Aloita kasvisten pilkkomisesta: Pese paprika ja kesäkurpitsa, kuori ja huuhtele porkkanat, kuori sipulit ja valkosipulit. Paloittele paprika, kesäkurpitsa ja porkkanat kuutioiksi. Silppua sipuli.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit, porkkanat, paprika ja kesäkurpitsa. Kuullota hetki miedolla lämmöllä. 
  3. Lisää puristetut valkosipulinkynnet joukkoon.

    Kasvisten joukkoon voi laittaa vaikka eilispäivän kaalisaalaatin tähteen.

  4. Mittaa vesi kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää suola keitto-ohjeen mukaan sekä pasta. Sekoita kiehumisen alussa ja anna kiehua  6 min. tai pakkauksen ohjeen mukaan.

    Keitä pastaa  6 min. - ei aivan kypsäksi.

  5. Jatka kastikkeen tekoa: Lisää kidneypavut, makea chilikastike sekä Ruoka chili, sekoita. Anna kiehahtaa. Lisää suola ja mausteet. Siirrä kastike liedeltä syrjään odottamaan.
  6. Valmista valkokastike: Lisää rasva puhtaalle pannulle, anna sulaa ja sekoita jauhomäärä siihen. Kuumenna. Lisää maito parissa erässä koko ajan hyvin sekoittaen. Anna kiehahtaa.
  7. Lisää maitokastikkeeseen suola, mausteet sekä suurin osa juustoraasteesta.
  8. Valuta vesi pois keitetystä pastasta ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  9. Voitele vuoka (n. 22cm x 30 cm x 5 cm). Laita pohjalle pasta, lisää päälle kasvisseos. Voit jättää nämä omiin kerroksiinsa tai sekoittaa keskenään.

  10. Valuta maitokastike päälle. Tämänkin voit jättää omaksi kerroksekseen tai sekoittaa alla olevien kerrosten joukkoon.

  11. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste.
  12. Paista 175 asteessa n. 20 min. Alenna uunin lämpötila n. 160-170 asteeseen ja peitä paistos foliolla. Anna paistua vielä n. 20-25 min. Jos haluat voit alkupaiston jälkeen alentaa lämmön n. 120 asteeseen antaa hautua ruoan uunissa muutamankin tunnin ajan.
  13. Tarjoa tuoreen leivän, salaatin ja raikkaan juoman kanssa.

    Tämä ruoka hautui uunissa useamman tunnin ajan.


hakusanat: kasvispastalaatikko kasvispastavuoka kasvispasta pastavuoka pastalaatikko kasvispastapaistos kasvisruoka arkiruoka arkiruokavinkki arkiruokaresepti omiksi kiloiksi omiksikiloiksi lämpimät ruoat myskikurpitsa kesäkurpitsa kidneypavut resepti lihaton

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Hei Kanelitytön kakkuparatiisi!
      Niin on - kannattaa kokeilla, ja helppo tehdä vaikka puolikas tuosta annoksesta :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit