Munkit

Uppopaistetut munkit ja sima kuuluvat vappuun!

Alla olevalla ohjeella onnistuu helposti myös maidottomien ja/tai munattomien munkkien teko. Korvaa tällöin maito joko vedellä/kasvipohjaisella maidolla ja käytä rasvana maidotonta margariinia.

Myös kananmunan voi jättää pois: Vähennä tällöin jauhomäärää n. 1 dl. Taikina saa irrota nätisti reunoista mutta on vielä mukavan pehmeää. Vegaaninen taikina syntyy, kun korvaat tavallisen maidon vedellä tai kasvipohjaisella maidolla, jätät kananmunan pois ja käytät kasvipohjaista margariinia.


Jos haluat katsoa taikinanteon  perusteellisemmat vaiheet, löydät vaihekuvia: pullataikina

Jos määrä tuntuu isolta, voit helposti puolittaa ohjeen.

Vinkki: Munkkeihin saat kivaa lisämakua, jos lisäät taikinan sekaan raastettua sitruunankuorta!

Muistathan käsitellä kätetyn paistorasvan oikein. Ohjeet saattavat vaihdella paikkakunnittain, joten kannattaa tarkastaa asia oman asuinkunnan jäteoppaasta. 

Oulun alueella ohje löytyy  https://kiertokaari.fi/jatehaku/ruokaoljy/



Munkit (n. 21-25 kpl)

Ainekset

0,5 l            kevytmaitoa (vettä/kaura- tai soijajuomaa)
50 g            tuoretta hiivaa
1,5 dl          sokeria
2 tl              vaniljasokeria
0,5-1 tl        suolaa
1,5 rkl         kardemummaa
1                 kananmuna (munattomassa jätä pois)
n. 13-14 dl (erikois)vehnäjauhoa (n.12-13 dl, jos et käytä kananmunaa)
150 g          margariinia/voita
 
paistamiseen: 
varaa n. 1,5 l rypsi- tai rapsiöljyä (määrä riippuu myös paistoastian koosta ja mallista)

pinnalle:
(Siro-) sokeria

Valmistus

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon.
  2. Lisää sokeri, vaniljasokeri, suola ja kardemumma.
  3. Vatkaa muna joukkoon.
  4. Lisää jauhoja pikkuhiljaa 1 dl kerrallaan.
  5. Kun olet lisännyt 10 dl, alusta taikinaa n. 5 min.
  6. Lisää 1 dl jauhoja ja sen jälkeen huoneenlämpöinen rasva. Rasvaa ei tarvitse erikseen sulattaa. 
  7. Lisää loput jauhot taikinaan vähitellen. Voit käyttää nuolijaa apuna irroittelemaan taikinaa kulhon seinämiltä. Pullataikina on valmis kohoamaan, kun taikina irtoaa nätisti kulhon seinämiltä, mutta on kuitekin pehmeän kimmoisaa.
  8. Kohota vedottomassa paikassa (esim. mikrossa, ei lämpöä päälle!) n. 45 min. ajan.
  9. Kun taikina on kohonnut, leivo siitä pikkupullia. Tee taikinasta yksi pieni pulla koekappaleeksi. Jätä pullat kohoamaan liinan alle 15 min.


  10. Tämän jälkeen kuumenna rypsiöljy paistoastiassa (esim. valurautapannu, wokkipannu tai paksupohjainen teräskattila). Pidä kansi saapuvilla. Älä päästä vettä kuumaan rasvaan!
  11. Paista koekappale joko tekemälläsi taikinapallolla tai leivänpalalla. Rasva on sopivan kuumaa, kun koekappale paistuu kauniin ruskeaksi (n. 180 asteinen).
  12. Ota sitten munkintekele käsiin, paina peukalolla ja keskisormella reikä läpi keskelle ja pyöritä rinkeliksi. Siirrä rinkeli varoen paistoöljyyn.
  13. Paista 2-3 munkkia kerralla, käännä munkit n. 2 min. kuluttua pihdeillä/reikäkauhalla toisin päin paistumaan.

  14. Nosta paistunut munkki lautaselle, jonka päällä on pari talouspaperiarkkia, jolloin ylimäärä öljy imeytyy siihen. Siirrä vähän jäähtynyt munkki sen jälkeen lautaselle, jossa on sokeria ja pyörittele munkki siinä. Siro-sokerilla saa erityisen kauniin pinnan! Siirrä tarjoilukulhoon.
  15. Jatka paistamista samaan tapaan. Jos munkit tuntuvat paistuvan liian tummiksi, pienennä levyn lämpöä hiukan.

  16. Tarjoa tuoreina siman kanssa.




hakusanat: munkit munkki hyvä munkkitaikina sotkun vegaaninen parhaat sitruunamunkit vappu vappumunkit siro-sokeri omiksi kiloiksi omiksikiloiksi mummon doughnuts finnish doughnuts leivonnaiset pullataikina sitruuna vegaaninen leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit