Gluteeniton murokakku (myös vehnätön)


Murokakkua olen tehnyt ylioppilas- ja rippijuhlia varten sekä vehnäjauhosta että gluteenittomasta jauhoseoksesta (Semperin hieno jauhoseos).

Gluteeniton murokakku maistuu kuitenkin kaikille; se on ihanan mehevä ja pehmeän makuinen, ja juuri siksi se yleensä katoaa nopeammin pöydästä kuin tavallinen murokakku. Vaikka et keliakian tai vehnäallergian vuoksi tarvitsisi tuota jauhoseosta, kokeile uteliaisuuttasi! Toki murokakusta tulee hyvä myös vehnäjauholla. Korvaa tällöin jauhoseos erikoisvehnäjauholla.


Murokakusta tein nyt jouluisemman lisäämällä taikinaan appelsiinin raastettua kuorta. Jos haluat, voit lisätä joukkoon muita kuivattuja hedelmiä kuten sukaattia, kirsikoita yms. Sekoita hedelmän palaset pieneen määrään jauhoja ja lisää ne vasta sitten taikinaan. 

Ks. myös toisenlainen appelsiinikakku TÄSTÄ .



Gluteeniton murokakku

Ainekset

250 g    voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
3           kananmunaa
2 1/2 tl  vaniljasokeria
2 1/2 tl  leivinjauhetta
3 3/4 dl Semperin hienoa jauhoseosta
1           appelsiinin raastettu kuori

Valmistus

  1. Pese appelsiini lämpimällä vedellä ja juuresharjalla hyvin. Kuivaa ja raasta kuori hienoksi.


  2. Rasvaa ja jauhota vuoka hienolla jauhoseoksella.

  3. Yhdistä kuivaat aineet keskenään ja laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
  4. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi.
  5. Lisää huoneenlämpöiset munat joukkoon yksi kerrallaan hyvin vatkaten.

  6. Lisää raastettu appelsiinin kuori.
  7. Sekoita joukkoon lopuksi kuivat aineet siivilän läpi (jauhoseoksessa on perunajauhoa). Käytä puuharukkaa.
  8. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan.

  9. Paista uunin alaosassa 150 asteessa 1 h. 
Anna kakun jäähtyä rauhassa. Siirrä viileään ja anna mehevöityä ainakin muutaman vuorokauden ajan.


hakusanat: appelsiini kuivakakku kahvikakku appelsiinimurokakku gluteeniton appelsiinikakku murokakku perinteinen omiksi kiloiksi omiksikiloiksi vehnätön maidoton joulu kakut joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit

Kommentit

Suositut tekstit