Sitruunamarenkipiirakka


 

Raikas sitruuna-marenkitorttu valloitti sydämeni heti ensimmäisellä leivontakerralla

Simppeleistä perusaineksista leivonta onnistuu helposti ja mikä parasta: valmiin tortun maku on taivaallinen!

Pohja on mukavan rapsakka, kiisseli herkullista ja marenki suussa sulavaa.

Sitruunatorttu sopii juhlapöytään, mutta yhtä hyvin se sopii tarjottavaksi jälkiruokakahvin kanssa. Jokainen voi ottaa palasensa sopivan kokoisena - tosin usein on pakko ottaa se toinenkin palanen. Yllätä tällä itsesi, perheesi, ystäväsi tai työkaverisi!

Sitruunamarenkipiiras (n.10-12 hlölle)

Ainekset

Pohja:

100 g    voita tai margariinia
3/4 dl    sokeria
1           kananmuna
3 dl       vehnäjauhoja

Sitruunakiisseli:

2 dl       vettä
1 1/4 dl sokeria
2           kananmunaa
1/2        sitruunan mehu
3 rkl      maissijauhoja

1           sitruunan raastettu kuori
25 g      voita tai margariinia
1 tl        vaniljasokeria

piirasvuoka ⌀ ~ 26-27 cm
rasvaa ja jauhoja vuoan voiteluun 

Marenki:

4           kylmää valkuaista
1 1/2 dl sokeria (Siro mutta ihan tavallinenkin käy)

Valmistus

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
  2. Vatkaa joukkoon kananmuna.
  3. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaksi.
  4. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  5. Rasvaa ja jauhota piirasvuoka.

    Jauhota piirakkavuoka esim. vehnäjauhoilla.
  6. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla.

  7. Paista 200 asteessa uunin alaosassa rn. 15 min.
  8. Valmista sillä aikaa sitruunakiisseli. Pese sitruuna mahdollisimman lämpimällä vedellä hyvin, kuivaa ja raasta kuori. Purista puolikkaan sitruunan mehu.

    Sitrusraastin on kätevä.

  9. Mittaa vesi, sokeri, munat, maissijauhot ja sitruunanmehu kattilaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä ja sekoita vispilällä koko ajan, kunnes kiisseli alkaa paksuuntua. Älä kuumenna liikaa, ettei kiisseli pala pohjaan.

  10. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon sitruunan kuori, rasva sekä vaniljasokeri. 
  11. Kaada kiisseli pohjan päälle ja levitä.

  12. Valmista sitten marenki: Erottele 4 valkuaista keltuaisista ja lisää valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan vispauskulhoon. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri loppuvaiheessa vähitellen.

    Vatkaa valkuaiset hyväksi vaahdoksi ennen sokerin lisäämistä.

    Siro-sokeri sopii hyvin marenkiin mutta tavallista, karkeampaa sokeriakin voi hyvin käyttää.

  13. Levitä marenkivaahto piirakan päälle.


  14. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 5-8 min. kauniin ruskeaksi. Paistumista kannattaa seurata ainakin ensimmäisellä kerralla, ettei marenki pääse paistumaan liian tummaksi.

Jos haluat joskus kokeilla piirakkaan pehmeämpää pohjaa, valmista paipohja sitruunamarenkitorttua varten:

100 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria
1-2 keltuaista (hyödynnä valkuaiset marenkiin!)
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Anna taikinan kylmetä jääkaapissa hetken ennen kuin taputtelet sen vuokaan. Pistele ja paista 175 asteessa n. 20 min.


hakusanat: sitruuna marenki paras sitruunamarenkipiiras sitruunamarenkitorttu sitruunamarenkipiirakka sitruunainen marenkikakku omiksikiloiksi omiksi kiloiksi sitruuna-marenkipiiras sitruuna-marenkipiirakka sitruuna-marenkitorttu sitruunatorttu leivonta resepti makeat piirakat

Kommentit

Suositut tekstit