Sulhaspiirakat
Käytin perunamuusin tähteen taikinaan, mutta sen voi korvata valmiilla perunamuusijauheella. Täytepuuro kannattaa keittää edellispäivänä. Alla on ohje molempiin tyyleihin. Uskon, että tykkäät - meillä katosivat heti kaikki!
Hyla-maitoon tehty riisipuuro on väriltään hieman punertavaa - jos haluat valkoista riisipuuroa, valitse jokin toinen maitotyyppi.
Vegaaniset sulhaspiirakat valmistuvat helposti, kunhan käyttämäsi perunamuusi on valmistettu kasvipohjaiseen maitoon ja rasvaan. Muista keittää riisipuurotäyte esim. kaurajuomaan. Kananmunalla voitelun voit jättää pois.
Piirakat maistuvat ihan siltään, erityisesti jäähtyneenä. Lisukkeeksi sopii esim. graavilohilevite tai kananmunaa sisältävä tuorejuustolevite.
Vinkki!
Kuoritaikinan ohjeella saat hyvän pohjan suolaisen piirakan tekoon, esim. kaalipiirakkaan.
Sulhaspiirakat (n. 20-23 kpl)
Ainekset
kuoritaikina muusista:
125 g voita tai margariinia3-4 dl vehnäjauhoja
n. 200 g perunamuusia
1 tl leivinjauhetta
1-3 rkl vettä
(1/3-1/2 tl suolaa)
kuoritaikina valmiista jauheesta:
125 g voita tai margariinia2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä
täyte:
1 dl vettä3/4 dl puuroutuvaa riisiä
5 dl maitoa
1/2 tl suolaa
kananmuna voiteluun
pyöreä muotti, ⌀ n.10 cm
Valmistus
- Keitä täytepuuro ensin, jos sinulla ei ole tähdettä käytettävissäsi. Kuumenna vesi, lisää riisi. Sekoita ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 5 min, että vesi imeytyy riisiin. Lisää maito, kiehauta uudestaan. Sekoita ja keitä miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää suola lopuksi. Anna jäähtyä.
- Valmista taikina joko perunamuusia tai valmisjauhetta hyödyntäen. Lisää taikinakulhoon pehmeä rasva, yhdistetyt vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä perunamuusi/perunamuusijauhe. Lisää vähän suolaa, jos käytät muusin tähdettä.
- Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää sitten joukkoon vettä vähän kerrallaan, että taikinasta tulee hyvin leipoutuva muttei liian kostea. Laita taikina jääkaappiin viilentymään.
- Laita kaksi leivinpeltiä papereineen valmiiksi.
- Ripottele leivinalustalle vehnäjauhoja ja pyöritä taikina palloksi. Kauli se ohueksi levyksi (n. 3-4 mm) ja painele muotilla pohjat vieriviereen. Jos sinulla ei ole piirasmuottia, voit käyttää esim. muovikuppia muottina.
- Nosta pohjat lastan avulla pellin päälle.
- Pyöritä ylijääneet taikinanpalat kasaan uudelleen, kauli ja tee pohjia. Nosta pellille.
- Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen.
- Levitä pohjille jäähtynyttä riisipuuroa.
- Nosta vastakkaiset reunat keskelle ja rypytä.
- Voitele piirakat munalla ja paista 200-225 asteessa n. 15 min.
hakusanat: perunamuusi riisipuuro sulhaspiirakat sulhaspiirakka pienet karjalaiset piirakat sulhaspiiraat sulhaspiirakat uunissa resepti omiksi kiloiksi omiksikiloiksi pienet piirakat carelian pies vegaaninen joulunajan ohjeet leivonta joulureseptit joulu
Sulhaspiirakat eivät ole pieniä karjalanpiirakoita, vaan pannulla voissa paistettuja umpipiirakoita.
VastaaPoistaKyllä, juuri näin! Asian olen siksi maininnutkin tuolla alun tekstissä. :)
VastaaPoista"Älä heitä tähteitä menemään, vaan leivo niistä pieniä karjalanpiirakoita eli sulhaspiirakoita."
VastaaPoistaPienet karjalanpiirakat eivät ole sulhas- eli keitinpiirakoita, kuten tekstissä yllä väitetään.
Kiitos, olet aivan oikeassa. Vaikka niissä periaattessa samat ainekset onkin, niin eivät ole sama asia.
Poista