Piparkakut



Täksi jouluksi sain leipoa piparkakut ihan itse; ihmettelinkin, missä ovat kaikki entiset apulaiset ja äidin auttavat pikkukätöset, mutta ilmeisesti niillä oli paljon muuta tärkeämpää tekemistä :) Taikina ja valmiit piparit sentään tekivät kauppansa.
 
Tämä piparkakkuresepti on peräisin äidinäidiltäni (alunperin "pehmeät piparkakut"), ja sen mukaan piparit on meillä leivottu aina.

Lähes 2,5 kg taikinasta tulee hyvästi valmiita piparkakkuja. Jos määrä tuntuu liian isolta, keksiresepti on helppo vaikka puolittaa. Laita tällöinkin yksi kananmuna mukaan.

Piparkakkutaikinaa ei tarvitse seisottaa jääkaapissa yön yli vaan se on heti leivontavalmis. Annan kuitenkin sen olla jääkaapissa n. 1/2 h ennen leipomista, koska vähän kylmää taikinaa on helpompi käsitellä. Mukavia leivontahetkiä!


Vinkki:
Vaihda tavallinen kerma esim. kaurakermaan, niin saat maidottoman taikinan. 
 
Lisätty 9.12.-24:
Resepti on vuodelta 1960. Lisäsin tänä vuonna siihen enemmän maustetta, alkuperäiset määrät näet suluista.


425 g     sokeria (~ 4,75 dl)
425 g     voita tai margariinia
1            kananmuna
1 lasi      kermaa (~2 dl ) tai kaurakermaa
1 lasi      siirappia (~2 dl)
3 tl          kanelia  (2 tl)
1/2 tl       jauhettua maustepippuria
1 tl          inkivääriä
1,5 tl       neilikkaa (1 tl)
5 tl          soodaa
n. 1,2 kg vehnäjauhoja (~ 18-20 dl)

Aloitan taikinanteon yleiskoneella, mutta jauhojen lisäämisen aikana siirrän taikinan isompaan astiaan ja jatkan vaivaamista käsin.

Valmistus

  1. Vatkaa sokeri ja pehmeä rasva vaahdoksi.
  2. Lisää muna hyvin vatkaten.
  3. Lisää taikinaan kerma ja siirappi.
  4. Lisää mausteet.




     
  5. Lisää taikinaan vehnäjauhot ja sooda, joka on sekoitettu osaan jauhoja. (Jos aloitit taikinanteon yleiskoneella, voit joutua jatkamaan taikinan valmistusta isommassa astiassa ja käsin.)

    Ota taikinakoukut käyttöön, kun taikina alkaa olla paksua.


    N. 11 dl vehnäjauhon laiton jälkeen on pakko siirtyä isompaan astiaan.
  6. Taikina on valmis, kun se irtoaa mukavasti kulhon reunoista ja tuntuu sopivalta leivottavaksi. Voit alkaa leipoa heti tai siirtää taikinan n. 1/2 h jääkaappiin.
  7. Laita uuni lämpiämään 175-200 asteeseen uunistasi riippuen. Ota kimpale taikinaa ja kauli se n. 3-4 mm paksuiseksi levyksi. Käytä vähän jauhoja apunasi. Painele piparkakkumuoteilla levy täyteen pipareita.

    Lapset ja nuoret kannattaa ottaa mukaan leipomaan.


    Piparkakkukuuset.
  8. Siirrä piparit lastan avulla leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Aivan aluksi kannattaa paistaa koepiparkakku tai pari, että tiedät sopivan paistolämmön ja -ajan.

    Jos et ole varma paistolämpötilasta, kannattaa paistaa muutama koekappale ensin. Muuten ensimmäinen piparisatsi voi näyttää tältä...

  9. Paista pipareita 175-200 kauniin ruskeaksi n. 6-8 min. ajan.
  10. Kokoa jäämäpalat yhteen ja ota lisää taikinaa kulhosta. Kauli, painele muoteilla ja siirrä pellille. Paista kauniin ruskeiksi.





Piparkakkuja on kiva antaa lahjaksi.

hakusanat: piparkakkuresepti keksiresepti pehmeät piparkakut piparkakku pipari piparit joulu kerma siirappi kaneli maustepippuri inkivääri neilikka sooda omiksi kiloiksi omiksikiloiksi maidoton joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit

Kommentit

Suositut tekstit