Fetapiirakka (myös gluteeniton versio)


Helppo fetapiirakka tuo välimerellisen tuulahduksen

Tässä kreikkalaisessa tomaatti-fetapiirakassa täytteen raaka-aineena ovat fetajuusto, pinaatti, sipuli, oliivit ja minitomaatit.

Käytin piirakassani aitoa fetajuustoa, koska siinä on aivan oma makunsa, mutta halutessasi voit korvata sen salaattijuustokuutioilla. Tarvittaessa voit valmistaa piirakan gluteenittomana, pohjan ohje löytyy TÄÄLTÄ .

Voit paistaa piirakan kahdella tavalla: 1) Esipaistat ensin pohjaa, lisäät täytteet ja paistat uudestaan. Pohjasta tulee hieman rapeampi. 2) Muotoilet pohjan, lisäät täytteet ja paistat. Pohja jää hieman kosteammaksi. Paistoajat löytyvät ohjeen loppupuolelta.

Piirakka sopii hyvin vaikka pikkujoulutarjottavaksi, ylioppilasjuhliin tai miksei vaikka Suomi 100 -juhliin - rakastavathan suomalaiset Kreikkaa! 
Tarjoa piirakan kanssa raikasta juomaa ja salaattia. 


Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti.

Fetapiirakka (vuoka 25 cm)

Ainekset

pohja:

150 g    margariinia, voita tai rasvasekoitetta
3-3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl      vettä
1/3 tl     suolaa 

täyte:

200 g   fetajuustoa
150 g   pakastettua tai tuoretta pinaattia 
1          sipuli
minitomaatteja (n. puolet 250 g rasiasta)
1/2  dl  oliivirenkaita

3         kananmunaa
1 dl     maitoa
120 g  smetanaa tai turkkilaista jugurttia

1/2 tl   mustapippuria
1/4 tl   valkopippuria
1 tl      Provencen yrttimaustetta (tai voit korvata esim.oreganolla)
1/2 ml muskottipähkinää (huom! mittayksikkö! :) ) 

(1/2 sitruunan kuorta raasteena)

Valmistus

  1. Ota pakastepinaatti sulamaan.

  2. Valmista pohjataikina: Nypi rasva, jauhot ja suola keskenään, lisää vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin n. 15 min. ajaksi.

  3. Rasvaa vuoka tai leikkaa leivinpaperi vuoan suojaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  4. Ota taikina jääkaapista ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Esipaista uunin alaosassa n. 12-15 min. Esipaiston voit jättää pois, jolloin pohja jää hieman kosteammaksi. Paista tällöin piirakkaa hieman pidempään.

    Muista tehdä pistot haarukalla ennen esipaistoa, niin pohja paistuu tasaisemmin.

  5. Esivalmistele muut ainekset: Voit halutessasi nopeuttaa pinaatin sulamista varovasti mikroaaltouunissa (sulatusteholla n. 4-5 min.). Valuta ylimääräneste pois.  Kuori ja pilko sipuli, pilko fetajuusto kuutioiksi, paloittele minitomaatit ja halkaise oliivit, jos käytät kokonaisia oliiveja.

  6. Ota esipaistettu pohja uunista. Levitä sipuli, pinaattipalat, tomaatit, oliivit ja feta piirakan pohjalle. Jos pakastepinaattipalat sulivat kokonaan, voit vatkata ne kananmuna-maidon sekaan.

    Tätä pohjaa en esipaistanut, mutta suosittelen niin tekemään. Muuten pohja saattaa jäädä hieman kosteaksi.

  7. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää smetana ja maito. Sekoita joukkoon musta- ja valkopppuri, yrttimauste sekä pieni ripaus muskottipähkinää. Valuta piirakan päälle.

  8. Paista uunin alaosassa 200 asteessa  25-30 min. herkullisen väriseksi. Huom! Jos paistat piirakan ilman esipaistoa, paista piirakkaa n. 30-40 min.
  9. Anna jäähtyä ja tarjoile salaatin kanssa. 




hakusanat: fetapiirakka paras kreikkalainen gluteeniton helppo tomaatti-fetapiirakka feta pinaatti sipuli oliivi tomaatti piirakka piirakat feta-pinaattipiirakka fetapinaattipiirakka fetapinaattipiiras kreikkalainen piiras pinaattipiirakka omiksikiloiksi omiksi kiloiksi feta quiche leivonta resepti kasvisruoat lihaton

Kommentit

Suositut tekstit