Siemenleipä (padassa)


Jos pidät saaristolaisleivästä, ihastunet tähänkin

Tämä pataleipä, jossa on mm. kurpitsansiemeniä sekä auringonkukansiemeniä hurmaa paahteisella maullaan.

Sain äidiltäni reseptin ruusunmarjasiemenleivästä, jonka ohje oli ollut Kotilieden Leivonta -numerossa 24. Hän kehui ohjetta kovasti, joten päätin ottaa kopin asiasta.


Siemenleipään tulee kolmenlaisia siemeniä, jotka haudutetaan kuumassa vedessä. Sen jälkeen lisätään siirappi ja öljy. Kun seos on haalennut, siihen lisätään hiiva ja suola. Tämän jälkeen lisätään loput kuivat aineet normaalin leipätaikinan tapaan sekä lisäksi ruusunmarjajauhetta.

En löytänyt kaupasta heti kyseistä jauhetta (lopulta sitä kyllä olikin, mutta ainakin isossa marketissa samantyyppisiä marjajauheita löytyy kolmesta eri paikasta!), joten ostin tyrnimarjajauhetta. Marjajauheen voit halutessasi korvata hyvin vehnäleseellä.


Koska olen ihastunut pataleipiin, päätin kokeilla heti ensi kerralla tehdä kyseisin leivän padassa.

Pienensin alkuperäistä reseptiä 1/8 verran, ja leivästä tuli aivan verraton! Leivässä maistuu siirapin makeus, mutta se ei ole kuitenkaan kuin perinteinen joululimppu.

Marjajauheen voit halutessasi korvata hyvin vehnäleseellä.

Tätä leipää voisi tarjota monessa tilanteessa; yhtä lailla se sopii graavin lohen kuin viikunahillon ja brie-juuston/vuohenjuuston kanssa tai ihan vain sellaisenaan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

VINKKI!
Valurautapataa en voitele mitenkään; leipä irtoaa helposti padasta paiston jälkeen. Jos asia askarruttaa esim. pinnoitetun padan kanssa, voit sutia öljyä kevyesti kuumaan pataan ennen taikinan laittoa tai voit laittaa leivän kohoamaan leivinpaperoituun kulhoon ja nostaa leivän papereineen päivineen pataan.

Siemenleipä

Ainekset

3,5     dl vettä 
1,25   dl auringonkukansiemeniä
0,8     dl kurpitsansiemeniä
3        rkl pellavansiemeniä
2        rkl öljyä
6        rkl siirappia
20      g hiivaa
1        tl suolaa
1,75   dl kaurahiutaleita
0,8     dl tattarijauhoja 
3        rkl tyrnimarja- tai ruusunmarjajauhetta (voit korvata esim.vehnäleseellä)
n. 5-6 dl vehnäjauhoja





Valmistus

  1. Kiehauta vesi, lisää siemenet ja anna seistä vedessä 15 min. 
  2. Lisää öljy ja siirappi seokseen. Sekoita.
  3. Anna liuoksen haaleta kädenlämpöiseksi. Yhdistä sillä aikaa kuivat aineet: kaurahiutaleet, tattarijauhot, tyrnijauho sekä vehnäjauhot.
  4. Kun siemenseos on kädenlämpöistä, lisää hiiva ja sekoita. Lisää myös suola.
  5. Jos teet taikinan loppuun yleiskoneella, siirrä seos vatkauskulhoon.
  6. Lisää kuivat aineet hyvin alustaen (ainakin n. 5 min. ajan).
  7. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.
  8. Siirrä vedottomaan paikkaan kohoamaan liinan alle (esim. mikro) ja kohota n. 1/2 h ajan.
  9. Kun taikina on kohonnut, kumoa se hyvin jauhotetulle alustalle, vaivaa jauhotetuin käsin ja muotoile leiväksi. Jätä liinan alle kohoamaan 30 min. ajan.


  10. Laita saman tien pata kansineen kylmään uuniin ja uuni 200 asteeseen kuumenemaan.
  11. Kun taikina on kohonnut, ota pata uunista, nosta leipä kuumaan pataan, tee terävällä veitsellä pari viiltoa (voit myös ripotella pintaan vähän jauhoa) ja laita kansi päälle. Ole varovainen, ettet polta käsiäsi!
  12. Nosta pata alatasolle uuniin, anna paistua kannen kanssa 30 min.
  13. Kun 1/2 h on kulunut, ota kansi pois padan päältä ja paista vielä 12-15 min. ilman kantta.
  14. Kumoa paistunut leipä ritilälle ja peitä liinalla.

    Pataleivässä on täydellisen rapea kuori.






hakusanat: pataleipä siemenleipä kurpitsansiemen auringonkukansiemen pellavansiemen leipä padassa paistettu pataleipä siemenpataleipä paras herkullisin omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leivät joululeipä leivonnaiset jouluitsenäisyyspäivä joulu leivonta resepti

Kommentit

  1. Kiitos ihanasta ohjeesta! Tästä leivästä tuli heti perheen suosikki. Tein tätä itsenäisyyspäiväksi ja seuraavan kerran viimeistään joulupöytään. Leipä on todella maukasta ja uskomattoman helppo tehdä! Kaapista löytyi kaikki ainekset tyrnijauhetta lukuunottamatta, ja sitäkin sai lähimarketista.

    En ollut aikaisemmin tehnyt pataleipää, enkä leipää muutenkaan kovin innokkaasti. Monet vuokaleipäkokeilut kun ovat minulla päättyneet siihen, että leivässä on yllä mukavan rapea kuori, mutta se irtoaa pehmeästä sisuksesta kun leipää alkaa viipaloida. Nyt ei todellakaan ollut sellaisia ongelmia.

    Leipä hävisi parempiin suihin hyvin vikkelästi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mari P,

      anteeksi tämänkin vastauksen viivästyminen, kun ohjelma ei ole antanut vastata aiemmin, mutta nyt pitäisi toimia (jatkossakin).

      On kyllä ilo kuulla, että leipä onnistui ja vielä noin mukavin tuloksin :) Mukavia leivontahetkiä ja onnistumisia joulun aikaankin!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit