Suomi 100 -kakku


Ilman liivatetta Suomi 100 -kakkuni syntyi juhlistamaan itsenäinäistä Suomea, kun Suomi täyttää 100 vuotta 6.12.2017. Idea koko itsenäisyyspäivän valkosuklaakakkuun lähti siitä, että satuin näkemään Instagramissa tähän tyyliin koristellun kauniin kakun (@jelena_vadnjal).
 
Pohja on kaakaoinen paipohja, joka on hyvin helppo valmistaa. Se ei ole niin kova kuin kekseistä valmistettu pohja mutta kuitenkin mureampi kuin täytekakkupohja. Pohjan voi halutessaan valmistaa myös gluteenittomana.
 
Päällä on liivatteeton valkosuklaatäyte, johon löysin ohjeen Fazerin sivuilta nimellä "valkosuklaakakku". Ota tuorejuusto hyvissä ajoissa huoneenlämpöön, että se sekoittuu kauniisti valkosuklaan kanssa.
 
Kakku käy hyvin myös joulukuun alun juhliin kuten ylioppilasjuhliin.
 
Jos tekstin tekeminen kakun päälle epäilyttää, voit jättää sen pois tai tehdä niin kuin minä: sulata suklaata varovasti, ota pienireikäinen tylla ja pursota tekstiä leivinpaperin päälle ja vie pakkaseen jähmettymään. Toimii hyvin, sillä kovettunut teksti on helppo siirtää kakun päälle.
 
Suomi 100 -kakun koristelua, kun Suomi täytti 101 vuotta.

Huom!
Kakun voi tehdä myös 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, jolloin siitä tulee vähän paksumpi. 
  

Jos teet kakkuni ohjeellani/käytät samaa koristelua ja jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset alkuperäisen reseptin/inspiraation lähteen reilusti. 

Suomi 100 -kakku (~24 cm)

Ainekset

paipohja:
100 g voita, margariinia tai rasvaseosta
3 rkl   sokeria
2        keltuaista
1,5 dl erikoisvehnäjauhoja tai esim. Semper finmix -gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl   perunajauhoa
1 tl     leivinjauhetta

täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 dl    tomusokeria
2 dl    kuohukermaa
200 g valkosuklaata


päälle:
pensasmustikoita
karhunvatukoita
tomusokeria
tummaa suklaata
jotain vihreää
sametti- tai satiininauha kakun ympärille

Valmistus

  1. Laita paperi irtokakkupohjavuoan pohjalle joko reunat ylös tai sitten viritä paperi reunan ja pohjan väliin. Tällöin voit sipaista hivenen rasvaa halutessasi vuoan reunan alaosaan.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Erota keltuaiset valkuaisista ja lisää ne yksitellen vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi taikinaan. Laita taikina jääkaappiin n. 15 min. ajaksi astia esim. lautasella peitettynä.
  3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Kun taikina on jäähtynyt, taputtele taikina irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi. Pistele haarukalla.
  5. Paista uunin alaosassa 18-20 min. Katso, ettei reunat pääse palamaan paiston loppuminuuteilla.
  6. Anna jäähtyä vuoassa ritilän päällä kunnolla.
  7. Kun pohja on jäähtynyt, viritä kakkupaperi puhtaan irtopohjavuoan pohjalle.

    Voi asettaa pohjapaperin ja vuoan pohjan väliin kaksi paperinpalaa, joilla kakku on helppo siirtää lautaselle ennen koristelua.

  8. Valmista sitten täyte: Paloittele valkosuklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa, mutta älä päästä sitä missään vaiheessa liian kuumaksi. 
  9. Notkista huoneenlämpöinen tuorejuusto pehmeäksi ja lisää tomusokeri siihen.

  10. Vatkaa kerma mutta älä aivan kovaksi vaahdoksi - vähän niin kuin "viittä vaille" valmiiksi.
  11. Yhdistä jäähtynyt mutta juokseva valkosuklaa ja tuorejuusto keskenään. Lisää kermavaahto joukkoon.

  12. Nostele valkosuklaamassa kakkuvuokaan pohjan päälle ja tasoita. Siirrä jääkaappiin hyytymään ainakin yhden yön - mieluiten kahden yön yli, jolloin koko kakku ehtii tekeytyä meheväksi.

    Tuorejuusto oli hieman liian kylmää, jolloin täyte jäi vähän kokkareiseksi, mutta se ei vaikuta makuun..

  13. Jos haluat tehdä tekstin kakun päälle, sulata suklaata varovasti. Pursota pienireikäisellä tyllalla teksti suoraan kakun päälle (vaatii harjoitusta!) tai leivinpaperin päälle, jolloin voit viedä tekstin pakkaseen kovettumaan.


Kakun koristelu

Kun kakku on tekeytynyt, irrota varovasti reunat ja nosta kakku tarjoiluvadille leivinpaperipalojen avulla. 

Aseta pensasmustikat ja karhunvatukat kakun päälle haluamallasi tavalla. Lisää vihreää sekä tomusokeria "lumeksi".



 

Leikkaa leivinpaperista kakun ympärille muutaman millin leveämpi suikale kuin koristenauha on. Aseta suikale kakun ympärille ja liitä päät yhteen teipillä. Mittaa koristenauhasta kakun ympärille sopivan mittainen nauha. Tee rusetti erikseen ja kiinnitä se nauhaan jollekin kohtaa esim. nitojalla. Aseta nauha kakun ympärille ja liitä päät yhteen liimalla tai teipillä.



Hae tekstit pakasteesta ja siirrä ne varovasti kakun päälle. 









hakusanat: valkosuklaajuustokakku ilman liivatetta suomi100kakku suomi 100 -kakku itsenäisyyspäivä gluteeniton kakku kakut mustikkakakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi suomi 100 -juustokakku suomi-kakku valkosuklaajuustokakku valkosuklaakakku juustokakut leivonnaiset joulu itsenäisyyspäivän valkosuklaa mustikka pensasmustikka karhunvadelma joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit

Kommentit

Suositut tekstit