Kaalipiirakka (myös gluteeniton versio)



Kotimaisista kasviksista - kaalista, sipulista ja porkkanasta -  ja pienestä määrästä kinkkusuikaleita valmistat mutkattoman, edullisen ja mehevän kaalipiirakan. Ja voin luvata, että se maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin!

Pohjataikinaan tarvitset vain neljä raaka-ainetta: rasvaa, jauhoja, ripauksen suolaa ja tilkan vettä.

Jos haluat valmistaa pohjan gluteenittomana, vaihda jauhot sopiviksi.

Vinkki:
Itse tykkään valmistaa piirakan usein soijarouhetta käyttäen: lisää 1 dl soijarouhetta, 2 dl vettä sekä 1/2 lihaliemikuutio täytettä tehdessä. Jätä täytteen suola ja kinkkusuikaleet pois.
 
Kinkun voi korvata myös 200 g jauhelihaa; lisää siihenkin 1/2 lihaliemikuutio sekä nestettä sen verran, että kaalimuhennos on mehevää. Jätä suola pois. 
 
Sydänystävällisemmän piirakan saat, kun käytät pohjataikinassa juoksevaa margariinia ja täytteessä lihan tilalla soijarouhetta ja tavallisen ruokakerman tilalla kasvipohjaista vastaavaa tuotetta esim. kauraruokakermaa.

Kinkkusuikaleet on korvattu soijarouheella.

Kaalipiirakka (vuoka ⌀ n. 24 cm)

Ainekset

pohja:

150 g            rasvaa (margariinia, voita,rasvaseosta TAI 1,5 dl juoksevaa margariinia)
n.3-3,5 dl      puolikarkeita vehnäjauhoja
vajaa 1-2 rkl vettä
ripaus suolaa (1/3-1/2 tl)

täyte:

2-3 rkl           juoksevaa margariinia (tai 1,5.2 rkl öljyä)
1                   punasipuli/tavallinen sipuli ja pala purjoa (n.10 cm)
n. 250 g        kaalia
100 g            porkkanaa
1/4 tl             valkopippuria
1 rkl              siirappia
                     suolaa
50-75 g         kinkkusuikaletta (jätä suola ja kinkku pois, jos käytät soijarouhetta)
--------
3 dl               ruokakermaa (rasvaa 15 %) tai kasvipohjaista tuotetta esim.kauraruokakerma
3                   kananmunaa
1/2 tl             mustapippuria
1/2 tl             oreganoa
1/3 tl             suolaa 
100-150 g    mustaleimaista emmentalia (moni muukin juusto hyvä, esim. cheddar)

rasvaa vuoan voiteluun/leivinpaperia

Valmistus

  1. Valmista pohja: Nypi jauhot ja suola rasvan kanssa sekaisin, lisää vesi. Laita taikina kylmään n. 15 min. Rasvaa vuoka valmiiksi (tai laita vuoan ja taikinan väliin leivinpaperi).

  2. Taikinan tekeytymisen aikana valmista täyte: Kuori ja pese porkkana, raasta se raastimen karkealla terällä. Voit myös pilkkoa sen veitsellä. Kuori ja pilko sipuli ja pala purjoa. Suikaloi kaali hienoksi.

  3. Kuullota kasvikset pannulla kevyesti. Jos käytät soijarouhetta, lisää sitä 1 dl nyt ja kuullota hetki. Lisää 2 dl vettä ja puolikas lihaliemikuutio (lisäsuolaa ei silloin tarvitse), anna kiehahtaa. Lisää valkopippuri, siirappi ja vähän suolaa. Maista suolaisuus. Sulje levy ja anna muhennoksen tekeytyä kannen alla.



  4. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota takina jääkaapista ja taputtele se vuokaan, myös reunoille. Pistele pohja haarukalla.

    Leikkaa leivinpaperista siivekkeet pois.
    Leikkaa leivinpaperista siivekkeet pois.



  5. Sekoita ruokakerma-munaseos, lisää mausteet ja suola sekä juustoraaste.

  6. Levitä kaalimuhennos pohjan päälle, lisää kinkkusuikaleet (kuvassa olen käyttänyt soijarouhetta) ja kaada neste päälle tasaisesti.

    Kaalipiirakka soijarouheella.


    Mustaleimainen emmental -juusto käy erityisen hyvin kaalipiirakkaan.

    .
  7. Paista piirakkaa uunin alaosassa n. 25-30 min. ajan kunnes pinta on hyytynyt ja saanut herkullisen värin.


    Kaalipiirakka maistuu sekä kylmänä että lämpimänä.

hakusanat: kaali porkkana sipuli kinkku soijarouhe kaalipiirakka omiksi kiloiksi omiksikiloiksi gluteeniton soijarouhe kotimaiset kasvikset hyvä helppo kaalipiiras kasvispiirakka edullinen soijarouhe suolainen piirakka cabbage quiche leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit