Kerroskiisseli (pannacotta)




Pientalo ja piha -lehdessä 5/2017 oli esitelty mukavan näköinen ja varmasti toimiva menu yksinkertaisista raaka-aineista Suomen 100-vuotissynttäreille. Sen innoittamana päätin tehdä menun jälkiruoan eli juhlavan kerroskiisselin. 

Perinteisen maitokiisselin teossa oikaisin sen verran, että käytin nyt ensimmäistä kertaa hyytelösokeria sen valmistuksessa: Maito ja/tai kerma, hyytelö- ja vaniljasokeri kattilaan, kiehautus, lyhyt keitto ja liemi tarjoiluastioihin. Simppeliä!

Sen jälkeen maljat laitetaan jäähtymään, ja näin talviaikaan ne on kätevä jäähdyttää ulkona. Ohessa myös ohje, jos haluat tehdä maito-/kermakiisselin perunajauhoon.


Käytin maitokiisselin sekä maitoa (4dl) että kermaa (1 dl). Aito pannacotta valmistettaneen kokonaan kermasta, joten juhlavuutta saat kerman määrää lisäämällä. Maito-kermakiisselin kaveriksi käy mikä vain marja tai hedelmä, minä keitin lakkakiisselin. 

Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti. 

Kerroskiisseli (4-6 hlölle)

Ainekset

maito-kermakiisseli (Multilla):
1 dl       hyytelösokeria (Dansukker Multi)
5 dl       kermaa tai täysmaitoa  
1 tl        vaniljasokeria

TAI

maito-kermakiisseli perunajauholla:
5 dl       kermaa tai täysmaitoa
1           kananmuna
2,5 rkl   perunajauhoa
0,5 dl    sokeria
2 tl        vaniljasokeria

lakkakiisseli:
5 dl       omenamehua
2,5 rkl   perunajauhoja 
0,5 dl    sokeria
300 g    lakkoja tai muita marjoja

koristeluun:
valkosuklaata
sitruunamelissan lehtiä, kuusen oksia tms.

Valmistus

  1. Sekoita maitokiisselin ainekset kattilassa. Ota tarkoilumaljat valmiiksi esille. Jos käytät ohutreunaisia laseja, laske niihin mahdollisimman lämmintä vettä etukäteen, ettei kuuma kiisseli riko laseja. Tässä on aina oma riskinsä!



  2. Multilla: Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja keitä n. 1/2 min. Perunajauholla: Sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee. Siirrä pois levyltä.
  3. (Kuivaa lasit.) Kaada kiisseli tarjoilumaljoihin ja anna hyytyä pari tuntia tai yön yli kylmässä.

  4. Valmista lakka- tai muu marjakiisseli. Mittaa omenamehu, sokeri ja perunajauho kattilaan ja sekoita. Kuumenna ja kiehauta seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita marjat varovasti joukkoon. Vältä ylimääräistä sekoittamista, ettei kiisseli liisteröidy.



  5. Kaada kiisseli annosmaljoihin maitokiisseli päälle. Ripottele vähän sokeria päälle. Voit koristella annokset esim. valkosuklaalla, marjoilla, hdelmänpaloilla ja jollain vihreällä.




hakusanat: pannacotta maitokiisseli perunajauho perinteinen helppo panna cotta lakka hilla omena lakkapannacotta lakkakerroskiisseli kerroskiisseli jälkiruoka kerroskiisseliomiksi kiloiksi omiksikiloiksi joulu itsenäisyyspäivän dansukker multi joulunajan ohjeet resepti joulureseptit
 

Kommentit

  1. Olipa mutkaton valmistettava ja silti niin juhlava jälkiruoka! Valmistin kermakiisselin perunajauhoihin ja kaveriksi kiehautin mustikkakiisselin, sillä tämä oli itsenäisyyspäiväaterian kruunaava jälkiruoka. Olipahan värit kohdillaan :)

    VastaaPoista
  2. Hei Mari P,
    anteeksi, että nyt vasta vastaan - tekniikka on sassaroinut, mutta nyt pitäisi onnistua jatkossakin tämä vastaaminen.
    Kiitos mukavasta kommentistasi! Perunajauholla tulee kyllä varmasti maukas kiisseli, ja mustikkakiisseli on ollut nappivalinta itsenäisyyspäivään! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kanelitytön kakkuparatiisi! Kiisseleitä pitäisi tehdä useamminkin - niin helppoja, ja vaihtoehtoja on paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Mun viimesin kiisseli on kesältä mansikka-raparperikiisseli, eli ehkäpä olis jo aika tarttua kauhaan jälleen :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit