Sämpylät


Isossa perheessä kaupasta ostetun sämpyläpussin sisältö hupenee hetkessä. Vaikka leipähyllyjen tarjonta on nykyään laaja, tykkään leipoa sämpylöitä varsinkin keittopäivinä.

Samalla voin vaikuttaa mm. leivän suolan määrään ja rasvan laatuun. Sämpylöiden tekeminen on lisäksi mukavaa. 

Kun käytän tuorehiivaa, otan se huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista. Mitä enemmän käyttää taikinassa rasvaa, sitä enemmän kannattaa laittaa hiivaa.

Sämpylät (n.22-23 kpl)

Ainekset

6 dl            kädenlämpöistä vettä 
30-50 g      tuoretta  hiivaa tai 1 pss+1 tl kuivahiivaa
                  suolaa (itse laitan n. 1/2 tl)
2 rkl           sokeria (tai hunajaa/siirappia)
0,75  dl      kauraleseitä tai 1 dl kaurahiutaleita
                  (pieni kourallinen auringonkukansiemeniä)
5 dl            sämpyläjauhoja
8-10 dl       hiivaleipäjauhoja
0,5-0,75 dl rypsiöljyä (tai vastaavasti 0,75-1 dl juoksevaa margariinia)
                  hiivaleipäjauhoja leipomiseen

Valmistus

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri sekä kauraleseet (ja auringonkukansiemenet).
  2. Alusta taikinaan sämpylä- ja hiivaleipäjauhot sekä rasva alustamisen loppupuolella. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin pullataikina.
  3. Laita taikina nousemaan n. kaksinkertaiseksi lämpimään tilaan liinan alle (n. 40 min). Mikroaaltouuni on hyvä vedoton paikka, kunhan et vain laita uunia päälle. Sinne taikina kannattaa jättää n. 20 min ajaksi ja nostaa vielä n. 10 min ajaksi kohomaan muualle. Muuten taikina voi ottaa kiinni mikron kattoon.
  4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kolmeen osaan. Pyörittele taikinapalanen pötköksi, leikkaa sopivan kokoinen sämpylä ja laita se kohoamaan leivinpaperilla päällystetylle pellille leikkauspinta ylöspäin.
  5. Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, paista sämpylöitä 10-14 min. uunin lämmöstäsi riippuen. Itse käännän peltiä paistamisen puolessa välissä, jolloin sämpylät paistuvat tasaisemmin.
  6. Siirrä paistuneet sämpylät ritilän päälle ja liinan alle jäähtymään. Nauti sämpylät keiton kanssa tai ihan muuten vain margariinin/voin, juuston ja kurkun kanssa.
Lisää hiivataikinan tekemisestä ja sämpylöiden leipomisesta voit lukea esim. K-ruoan sivustolta.


Sämpylätaikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
               
Jaa vaivattu taikina kolmeen osaan.


Leikkaa sopivan kokoisiksi palasiksi ja laita pellille kohoamaan leikkauspinta ylöspäin.




Sämpylät maistuvat vaikka keiton kanssa.

hakusanat: pehmeät helpot sämpylät arkisämpylät sämpyläresepti sämpylätaikina omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leipä leivät vegaaninen leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit