Porkkanapiirakka

Tällä ohjeella saat ihanan mehevää ja maukasta - suorastaan parasta porkkanapiirakkaa!


Porkkanapiirakkaa leivoin ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten.
 
En muista, mistä alkuperäisen porkkanapiirakkaohjeen otin, mutta olen sitä matkan varrella vähän muokannut mieleisekseni. Pohjalevystä tulee tällä ohjeella mehevän paksu, ja mukana on aimo annos porkkanaraastetta sekä mausteita. 

Kuohkean pohjan salaisuutena on hyvin vaahdotettu sokeri-munavaahto, joten käytä huoneenlämpöisiä aineita. Älä säästele porkkanaraasteen määrässä - laita sitä mieluummin ylä- kuin alakanttiin!

Päällinen tehdään siivilöidystä tomusokerista, rasvasta ja sulate- tai tuorejuustosta. Itse pidän sulatejuuston voimakkaammasta mausta. Voisi olla hyvä idea laittaa päälliseen myös raastettua appelsiininkuorta. Kokeillaanko ensi kerralla?!


Porkkanapiirkka (1 pellillinen)

Ainekset

pohja:

7,5 dl    hienoksi raastettua porkkanaa (~ 500 g)
3,5 dl    sokeria
5           kananmunaa
5 dl       erikoisvehnäjauhoja
5 tl        kanelia
2,5 tl     leivinjauhetta
2,5 tl     soodaa
2,5 tl     vaniljasokeria
250 g    sulatettua margariinia, voita tai rasvaseoslevitettä (esim. Oivariini)

kuorrute:

125 g    sulatejuustoa (esim. Valion Koskenlaskija tai Rainbow-sulatejuustopala) TAI tuorejuustoa
125 g    rasvaa (kuten pohjassa)
5 dl       tomusokeria
2,5 tl     vaniljasokeria
             (appelsiinin raastettua kuorta)
              manteli- tai hasselpähkinärouhetta

Valmistus

  1. Kuori ja raasta porkkanat.

    Raasta porkkanat suoraan mittakulhoon.
  2. Sulata rasva miedolla lämmöllä ja yhdistä kuivat aineet.

    Sulata rasva miedolla lämmöllä.

  3. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja vuoraa korkeareunainen pelti leivinpaperilla (pellin sisämitat 32 cm x 37 cm).
  5. Sekoita taikinaan vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja rasvaa puuhaarukkaa käyttäen.
  6. Levitä taikina pellille.

  7. Paista kypsäksi 175 asteessa 25-30 min. uunin keskitasolla.


Kun pohjaa paistuu, laita kuorrutteen aineet valmiiksi.

  

Kuorrute:


Huom! Jos käytät tuorejuustoa, älä kuumenna sitä, vaan sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto ja rasva sekä sokerit kuohkeaksi seokseksi sähkövatkaimella ja levitä se pohjan päälle.


  1. Laita sulatejuusto ja rasva kattilaan.
  2. Siivilöi tomusokeri erilliseen astiaan. Lisää vaniljasokeri ja sekoita.

    Pohjan kyspymisen aikana kannattaa etsiä kuorrutteen ainekset ja tarvittavat välineet valmiiksi.

    Siivilöi tomusokeri. Lisää joukkoon vaniljasokeri.

  3. Kun pohja on paistunut, aloita kuorrutteen teko. Pohja saa sillä aikaa hetken jäähtyä.
  4. Sulata rasva ja juusto kevyesti miedolla lämmöllä kattilassa, sekoita tasaiseksi.
  5. Lisää siivilöity sokeri ja vaniljasokeri joukkoon muutamassa erässä voimaakkaasti vatkaten. Näin saat tasaisen kuorrutteen.
    Kuorrutteen sekoittamisessa on kätevä käyttää vispilää.

  6.  Kaada valmis kuorrute pohjalevyn päälle ja levitä reippaasti.

    Levitä kuorrute reippaasti ja lisää rouhe päälle heti perään. Näin rouhe tarttuu kiinni kuorrutteeseen.

  7. Ripottele päälle manteli- tai hasselpähkinärouhetta.

  8. Anna piirakan jäähtyä. 


Taivaallinen porkkanapiirakka

hakusanat: herkullisin paras taivaallinen mehevin porkkanapiirakka porkkana hasselpähkinä sulatejuusto koskenlaskija appelsiini pellillinen porkkanapiirakkaa kuorrute resepti omiksi kiloiksi omiksikiloiksi syksyn maailman paras leivonta makeat piirakat

Kommentit

  1. Olen leiponut tänä syksynä jo monta kertaa porkkanapiirakka - on vaan niin hyvää! Ohjeeni on aikalailla sama kuin sinunkin, mutta koskaan en ole kyllä kattilassa kuumentanut kuorrutteen aineksia, vaan olen ottanut rasvan ja juuston huoneenlämpöön ajoissa pehmenemään ja vatkannut ne ensin sekaisin, sitten olen lisännyt sokerit. Kuorrutteesta tulee näin kuohkea. En sano, että parempi, koska yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä kuten tiedämme��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna hyvästä kommentistasi! Sen verran olen lämpöä käyttänyt levyllä päällistä tehdessä, että Koskenlaskija-tyyppinen juusto löystyy, liiaksi ei saa päästää kuumenemaan. Oletko saanut tehtyä päällisen ilman lämmitystä myös em. juustolla? Tuorejuustolla tehdessä onnistuu varmasti vaivatta.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit