Mustikka-valkosuklaakakku
Ei juhlaa ilman kakkua. Mustikka-valkosuklaakakku kruunaa kahvipöydän ja juhlistaa vaikka keskellä arkea vietettävän syntymäpäivän.
Täytekakun valmistaminen kannattaa aloittaa kolme päivää aiemmin kuin kakkua olisi tarkoitus syödä, jolloin kakku ehtii "tekeytyä" sopivan meheväksi.
Perinteinen mansikka- tai vadelmahillolla ja kermavaahdolla täytetty kakku on pitänyt sinnikkäästi pintansa meidän perheessä. Tämän syksyn syntymäpäiväkakkuun tein kuitenkin toiseen väliin mustikkaisen valkosuklaatäytteen, johon idean sain Hellapoliisin Kodin juhlakirjan vadelma-valkosuklaakakusta (Jaakola, 2013).
Katso täältä myös mansikkakakkuun tekemäni liivatteeton valkosuklaatäyte: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2017/06/mansikkakermakakku-myos-gluteeniton.html
Mustikka-valkosuklaakakku (n. 15-18 hlö)
Huoneenlämpöiset
ainekset ovat hyvän täytekakkupohjan a ja o.
Muista ottaa pohjan tekemiseen varatut kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin - mieluummin edellisenä päivänä.
Vehnäjauhojen tilalla voit käyttää gluteenitonta
jauhoseosta, jolloin kakkua voi tarjota myös keliaakikolle.
Ainekset ja valmistus
pohja:
5 kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
2,5 dl sokeria
1,25 dl perunajauhoja
1,25 dl erikoisvehnäjauhoja tai Semperin Fin Mix -jauhoseosta
1,25 tl leivinjauhetta
- Voitele kakkuvuoka (jonka halkaisija n. 23 cm, tilavuus n. 3 l)) ja jauhota se joko mannaryyneillä/korppujauholla tai gluteenittomalla jauhoseoksella, jos haluat tarjota kakkua keliaakikolle.
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan varovasti puuhaarukalla nostellen, ettei taikina lässähdä.
- Kaada taikina paistovuokaan ja paista pohjaa uunin alimmalla tasolla n. 30-40 min. Voit kokeilla kakun kypsyyttä aivan paistamisen loppuvaiheessa coctail-tikulla.
- Anna kakun jäähtyä paistovuoassa n. 10 min ennen kuin kumoat sen lautaselle.
Kuivat aineet kannattaa lisätä taikinaan siivilän läpi ja sekoittaa puuhaarukan avulla. |
Pohjan kostutus ja täyttäminen
Täytekakun pohja kannattaa täyttää kahta päivää ennen kuin kakkua on tarkoitus syödä. Näin se ehtii kostua sopivasti ja maut tasaantua. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan.
kostutus:
2-3 dl appelsiininmakuista limsaaTäyte 1:
6 liivatelehteä
2 dl kermaa
n. 2 dl paksua turkkilaista jugurttia
200 g mustikoita
100 g valkosuklaata sulatettuna
1,25 dl sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
2 rkl sekamehua tai sitruunamehua
Täyte 2:
1-1,5 dl vadelmahilloa
2 dl kermaa
n. 1 dl paksua turkkilaista jugurttia
2 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Valmista ensin täyte 2, mutta vatkaa samalla kertaa myös täytteen 1 kerma:
- Vatkaa kerma (4 dl) tiiviiksi vaahdoksi.
- Ota vatkatusta kermasta puolet toiseen astiaan, jossa tulet valmistamaan täytteen 1.
- Lisää täyte 2:n vatkattuun kermaan turkkilainen jugurtti, vanilja- ja tomusokeri.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vanilja- ja/tai tomusokeria.
- Laita täyte 2 odottamaan jääkaappiin.
Valmista sitten täyte 1:
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Ota täyte 1:n valmiiksi vatkattu kerma-astia. Sekoita joukkoon turkkilainen jugurtti sekä mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, mustikat voivat olla vähän kohmeisia.
- Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa; seuraa sulamista ja sekoittele. Älä päästä liian kuumaksi.
- Sekoita sulanut valkosuklaa täytteeseen. Lisää sokeri ja vaniljasokeri.
- Maista, onko täyte sopivan makuinen. Lisää tarvittaessa sokeria ja/tai vaniljasokeria varovasti.
- Mittaa mehu kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää joukkoon puristellut liivatelehdet ja sekoita, että liivatteet sulavat mehuun.
- Lisää liivatemehu täytteeseen hiljalleen ja sekoita koko ajan.
Täyttäminen:
- Vuoraa paistovuoka kahdella kelmupalalla.
- Laita pohjalle kumotun kakun päällimmäinen osa ylösalaisin eli se osa, joka on paistaessa ollutkin pohjaa päin.
- Kostuta limsalla.
- Levitä ensimmäiseen väliin täytteen 1 ainekset eli mustikka-valkosuklaatäyte.
- Laita sitten kakun keskimmäinen osa kakun päälle.
- Kostuta.
- Levitä toiseen väliin täyte 2: levitä vadelmahillo ja päälle kermavaahtoseos.
- Laitan kakun päälle viimeinen osa ja kostuta varovasti.
- Käännä kelmun päät kakun päälle. Voit laittaa vielä päälle lautasen.
- Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin reilu vuorokausi.
Koristelu
Jos käytät kakun tarjoilulautasen päällä kakkupaperia, leikkaa (valkeasta) leivinpaperista kakkupaperin päälle kakun halkaisijan kokoinen pyöreä paperi. Näin kakkupaperi ei tartu kakun pohjaan kiinni eikä ole syöjien lusikassa. Kumoa kakku tarjoilulautaselle.Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Laita kakun halkaisijan kokoinen leivinpaperipalanen kakkupaperin ja kakun väliin. |
kakun koristeluun:
200-250g (n. 3-4 dl) mustikoita2 dl vettä
1 dl Dansukker-hyytelösokeria
3 dl kermaa
150 g turkkilaista jugurttia
3 rkl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
- Kumoa kakku tarjoilulautaselle.
- Levitä mustikat tasaisesti kakun päälle. Jätä reunoille hieman tilaa.
- Valmista kakkukiille pakkauksen ohjeen mukaan (Kakkukiille yhdelle kakulle). Anna jäähtyä 2 min. välillä sekoittaen.
- Levitä liemi varovasti lusikalla marjojen päälle. Aloita keskustasta ja pikkuhiljaa laajennat aluetta kohti reunoja.
- Vaahdota kerma. Lisää joukkoon turkkilainen jugurtti, tomu- ja vaniljasokeri. Tarkista maku.
- Levitä kermaseos ensin kakun reunoille tasaisesti.
- Pursota loppu kermaseos ruusukkeiksi kakun reunoille. Hyvänä apuna tässä on Eskimon valmistama pursotinpussi ja mukana tulevat tyllat.
hakusanat: mustikka valkosuklaa täytekakku mustikkakakku mustikkatäytekakku mustikka-valkosuklaakakku mustikkavalkosuklaakakku gluteeniton kakkupohja kermakakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi itsenäisyyspäivä itsenäisyyspäivän kakut valkosuklaareseptit joulunajan ohjeet leivonta resepti äitienpäivä
Kommentit
Lähetä kommentti