Imelletty perunalaatikko


Imelletyn perunalaatikon valmistaminen vaatii hieman enemmän aikaa kuin porkkana- tai lanttulaatikon teko, koska keitetyt perunat saavat imeltyä mielellään yön yli. Mutta viitseliäisyys kyllä palkitaan!

Lempeän laatikon r
aaka-aineeksi kannattaa valita jauhoinen perunalaji kuten esim. Pito, Puikula tai Rosamunda. Itselläni oli käytössä Afra-lajike. Valmiiksi pussitetut jauhoiset perunat tunnistaa kaupassa yleensä punaisesta pussista.

Imeltyminen tuntuu olevan asteilla pelaamista - turhaa stressiä ei tästä kannata mielestäni ottaa: Jos perunaseos ei ole imeltynyt tarpeeksi yön aikana, lisää siirappia tarpeen mukaan.

Imelletty perunalaatikko valmistuu vegaanisena kasvipohjaisesta margariinista (esim.sininen Keiju) ja kaurajuomasta (rasvaa saa olla 3%).

Imelletty perunalaatikko (2 x 0,5 l + 0,85 l)

Ainekset

n. 1,2 kg    kuorimattomia perunoita (=n. 1 kg kuorittuina)
3/4 dl         vehnäjauhoja (+ n. 1 dl keitinlientä)

50 g           voita tai margariinia
4-5 dl         täysmaitoa/kaurajuomaa
1 tl             suolaa (tai maun mukaan enemmän)
1/2 tl          muskottipähkinää
2-3 rkl        siirappia (tai sokeria; maun mukaan voit lisätä määrää)
 
alumiinivuokia tai 2 l vuoka

rasvaa vuoan voiteluun


Valmistus

  1. Kuori perunat (ja paloittele pienemmäksi halutessasi).
  2. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä.
  3. Kun perunat ovat kypsiä, ota keitinlientä vähän talteen. Soseuta perunat esim. sähkövatkaimella tai perunanuijalla. Vatkaimella saat tasaisemman lopputuloksen.

  4. Sekoita vehnäjauhot joukkoon. Lisää hieman keitinlientä tarpeen vaatiessa: seos saa olla sen verran notkeaa, että sitä voi sekoittaa kauhallakin.

  5. Peitä astia kannella ja jätä seos imeltymään huoneenlämpöön mielellään yön yli. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana.
  6. Kun seos on imeltynyt, sulata rasva ja laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
  7. Lisää perunoihin sulanut rasva, maito, suola ja muskottipähkinä. Sekoita.

  8. Maista. Jos kaipaat makeutta, lisää siirappia tai sokeria joukkoon.


  9. Voitele vuoat ja täytä ne. Jätä vuoat vajaiksi, sillä laatikko kuplii kypsyessään.

    Maksimimäärä perunalaatikkoseosta vuokiin. Suuremmalla määrällä kiehuu ylitse.

  10. Paista varmuuden vuoksi pellin päällä 150 asteessa n. 2 tunnin ajan.
  11. Anna valmiiden laatikoiden hieman jäähtyä ja peitä vuoat kansilla. Vie ulos jäähtymään hyvin peitettynä. Pakasta tarvittaessa.

 

hakusanat: jauhoinen peruna imelletty perunalaatikko ohje  uunissa muskottipähkinä siirappi joulu omiksi kiloiksi omiksikiloiksi vegaaninen joulunajan ohjeet kauramaitoon kaurajuomaan resepti joulureseptit lihaton kasvisruoat

Kommentit

  1. Ihanan yksityiskohtainen ohje. Mahtavaa!

    VastaaPoista
  2. Ei onnistunut imeltäminen.

    Imelsin omalla ohjeella, niin johan alkoi tapahtumaan.

    Keitin niukassa vesimäärässä ja lisäsin hiukan 80 asteista vettä niin että sose selvästi notkistui. Jäähdytin soseen 78 asteiseksi ja lisäsin jauhot. Laitoin soseen imeltymään 65 asteiseen uuniin. Tarkistin imeltymisen 40 minuutin kuluttua maistamalla ja lisäsin hiukan jauhoja ja makeus tuntui selvästi - imeltyminen oli alkanut hyvin. Sekoitin sosetta imeltymisen aikana muutaman kerran. Kun imeltyminen oli keestänyt noin 2 tuntia, sose oli jo aika makeaa. Jatkoin imeltämistä yhteensä neljä tuntia ja sose maistui riittävän makealta. Mahdollisesti imeltymistä olisi voinut jatkaa vielä muutamaan tunnin.

    Onnistuin tekemään tällä kerralla oikean aidon imellyttämisen. Makeutta tuli riittävästi. Lisämakeutusta ei tarvittu.

    Jatkoin ohjeen mukaan hiukan soveltaen ja sain onnistuneen imelletyn perunalaatikon yllättävänkin vähällä vaivalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Alfa-Beetta! Harmi, jos se ei ohjeen mukaan onnistunut mutta kiva kuulla, että lopputulos oli omin neuvoin mieleinen :) Voisin itsekin kokeilla joskus, millainen ero maussa on, jos soseen imellyttääkin lämpimän haaleassa uunissa. Yli 75 asteinen ei lämpötila ymmärtääkseni kuitenkaan saisi olla.

      Poista
    2. Imeltäminen onnistuu kun käytetään hyväksi 75 asteessa alfa-amylaasi reaktio ja 65 asteessa beetta-amylaasireaktio.

      Reaktiot toimii hyvin kun jauho sekoitetaan vedellä ohennettuun 77-78 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sose laitetaan 65-70 asteiseen uuniin.

      Puolen tunnin kuluttua imeltymisen alkamisen voi varmentaa maistamalla ja jos imeltymistä ei ole havaittavissa, niin silloin sekoitetaan lisää jauhoja.

      Kun imelletään amylaasireaktioiden lämpötila-alueella, niin imeltymisaika on 3-6 tuntia. Kaksikin tuntia voi riittää. Tarvittessa imeltymisaikaa voi jatkaa muutamalla tunnilla. Siirappia ja sokeria ei tarvi muut kuin "äkkimakean" ystävät - ja ei nekään....

      Näin imeltäminen ei ole epäonnistunut kertaakaan. Eli siirappia ja sokeria en ole käyttänyt kertaakaan.

      Poista
  3. Arkinen Imelletty Perunalaatikko14. elokuuta 2018 klo 10.52

    Historiallinen tapa imellyttää perunalaatikko, toimii erittäin hyvin nykyaikanakin. Perunoita tulisi olla vähintään 2-3 kg, silloin imeltymislämpötila on helposti hallittavissa.

    Valmistuu 5-6 tunnissa. Sopii hyvin arkiruuaksi.

    Imelletty perunalaatikko, ohje suoraan 1800 luvulta:

    Kuoritut perunat keitetään kypsiksi vähässä vesimäärässä ja soseutetaan keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä.

    Sose jäähdytetään 76-77 asteiseksi. Jauho lisätään 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Vielä tilkka 77 asteista vettä jos tarvitaan.

    Soseastia eristetään nopeasti ja erittäin hyvin ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan. Noin puolen tunnin - tunnin kuluttua tarkistetaan imeltymisen alkaminen maistamalla. Jos jauhojen imeltymisentsyymi on tuhoutunut imeltyminen ei ole alkanut ja silloin lisätään uusi jauhoerä millä varmistetaan imeltymisen alkaminen.

    Annetaan imeltyä 2-4 tuntia.

    Kun sose jäähtyy hyvästä eristämisestä johtuen hitaasti, niin imeltymisreaktiot ehtii toimia tehokkaasti. Kun sose jäähtyy 76 asteesta 70 asteeseen toimii alfaentsyymi, mikä tuottaa erittäin makeita dektsriinejä. Kun sose jäähtyy edelleen 70-63 asteeseen, niin silloin alfareaktio sammuu alkaa beettareaktio. Kun lämpötila laskee 60 asteeseen ja alle, niin silloin imeltymisreaktio hidastuu niin että sillä ei ole enää mitään merkitystä imeltymisen kannalta.

    Imeltyneeseen soseeseen lisätään suola ja voi.

    Maitoa lisätään niin että saadaan puuromainen velli.

    Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa korppujauhoa.

    Paistetaan 150-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.


    Tarkin vaihe on jauhojen lisääminen 76-77 asteiseen soseeseen. Lämpötila on nykyaikana helppo varmistaa mittaamalla. 1800 luvun emännät luotti kokemukseen ja varmistivat maistamalla ja tarvittaessa uusi jauhojen lisäys. Silloin kun jauhojen lisääminen mahdollisimman korkaan lämpötilaan onnistui saatiin imeltymisreaktiot toimimaan tehokkaasti.

    Imeltäminen onnistuu hyvin sähköuunissa. 76-77 asteinen sose laitetaan 70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä (2)3-4 tuntia.

    Tai näin: Sose jäähdytetään noin 65 asteiseksi ja laitetaan 80 asteiseen uuniin 2-3 tunniksi. Imeltymisen loppuvaiheessa voidaan uuni säätää vielä tunniksi 85 asteeseen.

    VastaaPoista
  4. Talven yli kellaroitu peruna parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.13. toukokuuta 2019 klo 23.21

    Nyt talven yli kellaroidut perunat ovat parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.

    Nyt kannattaa valmistaa perinteistä vanhan ajan arkiruokaa - raaka-aine on talven yli kellaroituna parhaimmillaan imelletyn perunalaatikon valmistamiseen.

    Tässä muutama vihje mikä varmistaa imelletyn perunalaatikon onnistumisen.

    Perinteinen vanhan ajan imelletty perunalaatikko:

    1. Perunat kuoritaan ja keitetään kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseutetaan suoraan keittoveteen.

    2. Sose jäähdytetään noin 75 asteiseksi. Tarvittaessa sosetta notkistetaan 75 asteisella vedellä niin että saadaan löysähkö puuromainen sose.

    3. Jauho lisätään 75 asteiseen soseeseen ja sekoitetaan hyvin.

    4. Sose laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen sähkölieden uuniin noin 2-4 tunniksi. Sosetta sekoitetaan muutaman kerran ja maistamalla seurataan imeltymisen edistymistä.

    5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola. Maitoa lisätään soseeseen niin että saadaa puuromainen velli.

    6. Sose laitetaan voideltuun vuokaan. Pinnalle muutama voinokare ja pinnalle voidaan ripotella kevyesti korppujauhoa.

    7. Vuoka laitetaan paistumaan 150-170 asteiseen uuniin 2-3 tunniksi. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, niin lämmön voi alentaa noin 130 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu lieväksi.

    Perinteistä vanhan ajan perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä muullakaan tavoilla. Imeltyminen antaa riittävästi makeutta.

    VastaaPoista
  5. Imeltymisen voi varmistaa maistamalla. Jos sose ei imelly, niin epäonnistuneen imeltymisen voi korjata niin että sose makeutetaan tummalla siirapilla. Tummalla siirapilla perunalaatikkoon saadaan imelletyn perunalaatikon väri ja makukin saattaa olla imelletyn perunalaatikon maku - ruokailijat eivät edes huomaa että perinalaatikko on makeutettu siirapilla.
    Imeltymisen epäonnistumisen korjaamiseen tarvitaan siirappia sama määrä kuin mitä tarvittaisiin, jos valmistettaisiin "siirapilla makeutettu perunalaatikko" - eli noin runsas ½ desilitraa siirappia 1 kg perunoita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit