Pitsa (kinkku-tonnikala ja kinkku-ananas)
Ensimmäinen muistikuvani pitsasta liittyy käyntiin oululaisessa pizzeriassa aivan 80-luvun alussa. Mieleeni on jäänyt ravintolan ruudulliset pöytäliinat sekä pitsanpaistajan taikinalätyn pyörittely ilmassa. Sittemmin pitsaa tehtiin myös kotona.
Pitsa on pitänyt pintansa vuosien saatossa; pitsoja on varmasti niin monenlaisia kuin on kokkejakin eikä yhtä ja ainoaa oikeaa pitsareseptiä taida ollakaan! Pitsa on ehdolla jopa Suomen kansallisruoaksi: http://yle.fi/uutiset/3-9206669
Seuraavalla ohjeella voit valmistaa kaksi pellillistä pitsaa.
Täytteiksi olen valinnut ensimmäiseen tonnikala-kinkku-paprika-sipulin ja toiseen suomalaisten suosikkiainekset kinkku-ananas-homejuuston. Taikinaan käytän lähes aina durum-vehnäjauhoa; sen sitkoainepitoisuus on alhainen, joten sitä ei tarvitse alustaa niin perusteellisesti kuin tavallisia vehnäjauhoja eikä pohjasta tule "pullamainen".
Pitsataikina (2 pellillistä)
Ainekset ja valmistus
4 dl kädenlämpöistä vettä20 g tuoretta hiivaa
n. 1/3-1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 8 - 8 1/2 dl durum-vehnäjauhoja
3 rkl rypsi tai oliiviöljyä
- Liota huoneenlämpöinen hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita.
- Lisää joukkoon suola ja sokeri.
- Vatkaa joukkoon osa jauhoista. Kun taikina paksunee, jatka sekoittamista käsin.
- Lisää alustamisen loppuvaiheessa oliiviöljy.
- Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja alkaa irrota kulhon reunoista.
- Peitä kulho liinalla ja laita nousemaan vedottomaan paikka (esim. mikro) n. 1/2 tunniksi.
- Valmistele sillä aikaa täytteiden ainekset:
Kinkku-tonnikala-paprika-sipulipitsan täytteet:
1-2 dl pastakastiketta, esim. tomaatti-basilika1 keskikokoinen sipuli
200 g emmental-tyyppistä juustoa, esim. Polar 15% tai jokin rasvaisempi vastaava juusto tai esim. mozzarellaa
1 prk (185/140g) tonnikalaa paloina öljyssä
100 g kinkkusuikaletta
1/2 paprika
Kinkku-ananas-homejuustopitsan täytteet:
1-2 dl pastakastiketta (kuten yllä)200 g emmental-juustoa, esim. Polar 15 % tai rasvaisempi emmental tai mozzarellaa
n. 250 g kinkkusuikaletta
4 ananasrengasta
50 g homejuustoa
Kinkku-ananaspitsan aineksia. Pakkasesta vastikään otettu homejuusto on helppo murustella käsin pitsan päälle. |
Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpiämään 210-250 asteeseen ja aloita ensimmäisen pohjan teko:
- Vaivaa taikinasta leivinalustalla ilmat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Käytä jauhoja apuna. Laita toinen pala odottamaan kulhoon. Peitä kulho hyvin, ettei taikina pääse kuivumaan.
- Muotoile taikinasta taputtelemalla suorakaiteen mallinen palanen. Jatka muotoilua kaulimella vähän isommaksi.
- Nosta taikina leivinpaperin päälle. Kauli ja taputtele taikina sopivan kokoiseksi. Vedä pohja pellin päälle. Jos haluat kokeilla, voit esikuumentaa pellin ja laittaa paistoa vaille valmiin pitsan sille vasta sen jälkeen. Ole varovainen, ettet polta sormiasi!
- Ensin tehdään kinkku-tonnikalapitsa: Levitä pohjalle pastakastiketta.
- Lisää silputtu sipuli sekä juustoraaste.
- Levitä tonnikala, kinkkusuikaleet sekä paprika pitsan päälle.
Kinkku-tonnikalapitsa. - Paista uunin alaosassa 210-250 asteessa n. 12-15 min. uunistasi riippuen.
- Kun ensimmäinen pitsa on uunissa, valmista toisen pitsan pohja kuten edellä.
- Levitä pohjan päälle pastakastiketta.
- Levitä sitten juustoraaste sekä kinkkusuikaleet.
- Lisää lopuksi ananaspalat sekä homejuusto.
Kinkku-ananaspitsa. - Paista uunin alaosassa 210-250 asteessa n. 12-15 min. uunistasi riippuen.
Jos pitsat joutuvat odottamaan syöjiä, peitä pitsat foliolla ja aseta ne uunin keskiosaan odottamaan (min. 75 astetta).
hakusanat: kinkku tonnikala sipuli ananas homejuusto pastakastike durum durumjauho pitsa pizza kotipitsa omiksi kiloiksi omiksikiloiksi resepti lämpimät ruoat
Kommentit
Lähetä kommentti