Lanttulaatikko


Lanttulaatikko syntyy yhtä vaivattomasti kuin porkkanalaatikkokin.

Valitsin kolme lanttua, joiden yhteispaino oli 1,2 kg, ja kuorimisen jälkeen lantut painoivat tasan yhden kilogramman.

Pilko lanttu tasakuutioiksi, niin palat kypsyvät tasaisesti. Ostettujen lanttujen väkevyys on aina vähän yllätys, joten kannattaa maistaa seosta valmistamisen aikana ja lisätä siirappia tarpeen mukaan.

Jos valitset kuohukerman ruokakerman tilalle, kerman rasvaisuus "pyöristää" väkevämmänkin lantun makua. Kohdalleni sattui tällä kertaa oikein hyvät lantut.

Vinkki:
Lanttulaatikosta saat maidottoman, kun vaihdat kerman esim. kaurakermaan. Vegaaninen lanttulaatikko syntyy, kun jätät myös kananmunan pois (itse en ole tätä testannut, mutta sen pitäisi onnistua hyvin).

Lanttulaatikko (2 x 0,85 l)

Ainekset

n. 1,2 kg      kuorimattomia lanttuja (= kuorittuna n. 1 kg)
5 dl              vettä
1/2 tl            suolaa

2 dl              kuohukermaa tai ruokakermaa (15 % rasvaa)
1 dl              korppujauhoja
1                  kananmuna
1/2 (-3/4) dl siirappia
1/4 tl            inkivääriä
1/4 tl            kanelia
1/4 tl            muskottipähkinää
1/2 tl            valkopippuria
1/3-1/2 tl      suolaa

alumiinivuokia tai n. vajaan 2 l vetoinen astia
rasvaa vuoan voiteluun
korppujauhoja ja rasvanokareita laatikon pinnalle 

Valmistus

  1. Kuori ja paloittele lantut kuutioiksi sopivaan kattilaan.

  2. Lisää vesi ja laita kattila kiehumaan. Lisää suola keitinveteen kiehumisen alussa, ja keitä lantut pehmeiksi n. 30-40 min. ajan.
  3. Sekoita korppujauhot kermaan turpoamaan lanttujen kiehumisen loppupuolella. 
  4. Kun lantut ovat kypsiä, ota keitinliemi talteen. Soseuta lantut esim. sauvasekoittimella.


  5. Lisää joukkoon  turvonneet korppujauhot, muna, siirappi, mausteet ja suola. Lisää keitinlientä sen verran, että seoksesta tulee sopivan pehmeää (n. 2 dl). Jos käytät kuohukermaa, nestettä voi olla tarpeen lisätä enemmänkin. Maista.
  6. Voitele paistovuoat ja siirrä seos niihin.
  7. Ripottele päälle korppujauhoa, painele lusikalla "jälkiä" ja lisää muutama rasvanokare päälle.

    Alumiinivuokalaatikot kannattaa paistaa pellin päällä.

  8. Paista 175 asteessa pellin päällä  n.60-75 min. ajan. Jos paistovuoka on korkeampi (kuin kuvassa näkyvä perinteinen), voit jatkaa paistamista 10-15 min. lisää. Jos tuntuu, että astia tuli vähän turhan täyteen, ja laatikko alkaa pärskähdellä, alenna lämpötilaa 150-160 asteeseen ja paista vähän pidempään (n.1/2 h).
  9. Anna jäähtyä vähän aikaa, peitä kansilla ja vie esim. ulos jäähtymään hyvin peitettynä. 

hakusanat: lanttu lanttusose inkivääri kaneli muskottipähkinä valkopippuri siirappi lanttulaatikko joulu omiksi kiloiksi omiksikiloiksi joulunajan ohjeet resepti joulureseptit lihaton kasvisruoat

Kommentit

Suositut tekstit