Porkkanalaatikko


Jouluruokien tekemisen aloitan yleensä porkkanalaatikon paistamisella. Perinteisissä jouluruoissa minua viehättää erityisesti se, kuinka helposti perusaineksista syntyy niin maukasta ruokaa. Paistamisen ja jäähtymisen jälkeen laitan laatikot pakkaseen odottamaan oikeaa hetkeä.

Kuorin, keitin ja soseutin porkkanat; sen jälkeen keitin rikotut ohrasuurimot porkkanoiden keitinliemessä. Ohrasuurimot ovat suosikkini porkkanalaatikon teossa, koska niissä on makua ja kuitua enemmän kuin riisissä.

Jos et halua tai voi käyttää ohraa, valitse tilalle puuroriisiä. Mannasuurimoilla valmistettu porkkanalaatikko voi maistua aivan pienempien mielestä parhaimmalle.



Vinkki:
Porkkanalaatikosta saat sydänystävällisen ja maidottoman, kun vaihdat kerman esim. kaurakermaan. Itse olen alkanut korvata viime aikoina ruokakerman juuri kaurakermalla. 

Vegaaninen porkkanalaatikko syntyy, kun jätät myös kananmunan pois (itse en ole tätä testannut, mutta sen pitäisi onnistua hyvin).   

Ks. myös lanttulaatikon ohje: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2016/11/lanttulaatikko.html 

Porkkanalaatikko (2 x 0,85 l tai 4 x 0,5l)

Ainekset

1 kg        kuorimattomia porkkanoita
5 dl         vettä
1/2(-1) tl suolaa

1,5 dl      rikottuja ohrasuurimoita + reilu 3 1/2 dl vettä keittämiseen (TAI 1,5 dl puuroriisiä ohran tilalle)

3 dl         kaurakermaa tai ruokakermaa (15 % rasvaa) TAI 2 dl kuohukermaa + 1 dl täysmaitoa
1             kananmuna
1/3-1/2 tl suolaa
1/2 dl      siirappia
1/4 tl       muskottipähkinää
1/4 tl       valkopippuria

(1 dl       maapähkinöitä, ei suolaa)

 

alumiinivuokia joko 2 x 0,85 l tai  4 x 0,5 l TAI n. 2 l vetoinen muu astia
rasvaa vuoan voiteluun
korppujauhoja, rasvanokareita laatikon pinnalle


Näitä tarvitset.

Valmistus

  1. Kuori, pese ja paloittele porkkanat sopivan kokoiseen kattilaan.

  2. Lisää vesi. Lisää suola, kun vesi alkaa kiehua, ja keitä porkkanat kypsiksi n. 25-30 min. ajan. 
  3. Kun porkkanat ovat kypsiä, kaada keitinliemi talteen. Soseuta porkkanat esim. sauvasekoittimella. Laita kansi ja jätä porkkanat odottamaan.



  4. Mittaa keitinliemestä n. 3,6 dl lientä ja laita kiehumaan. Kun vesi alkaa kiehua, lisää ohrasuurimot. Sekoita heti kiehumisen alussa. Anna kiehua rauhassa kypsäksi n. 18-20 min.
  5. Voitele sillä aikaa paistovuoat. Sekoita porkkanasoseeseen kaura- tai ruokakerma, kananmuna, suola, siirappi ja mausteet.(Murskaa maapähkinät ja lisää seokseen).
  6. Kun ohra on kiehunut, lisää se porkkanasoseeseen ja sekoita. Maista seosta ja lisää suolaa, jos on tarpeen.
  7. Kaada seos vuokiin. Ripottele päälle korppujauhoa (ja painele lusikalla "jälkiä" pinnalle). Voit halutessasi laittaa päälle muutaman rasvanokareen.

    Kun käytät alumiinivuokia, paista laatikot pellin päällä. Näin mahdolliset rasvavalut jäävät pellille eivätkä sotke uunia.

  8. Paista 175 asteessa n. 60-75 min. ajan.
  9. Anna vähän aikaa jäähtyä, peitä kansilla ja vie esim. ulos jäähtymään hyvin suojattuna.    

hakusanat: perinteinen helppo vanhan ajan porkkanalaatikko porkkana porkkanasose ohrasuurimo riisiryyni siirappi valkopippuri muskottipähkinä vegaaninen omiksi kiloiksi omiksikiloiksi joulu vegaaninen joulunajan ohjeet maapähkinä sydänystävällinen joulureseptit

Kommentit

Suositut tekstit