Perunarieskat


Perunarieska tuo mieleeni lapsuuden ajat ennen joulua, kun kävimme viemässä joulukukan tuttavaperheeseen. Hillevi-emäntä antoi meille aina mukaan herkullisia leivinuunissa vastapaistettuja ohrarieskoja. Kauan ei niiden tarvinnut vanhentua, vaan ne katosivat meillä kotona sitten alta aikayksikön. 

Äitini leipoi myös silloin tällöin perunarieskoja. Niihinkin käytetään ohrajauhoja, ja samalla voi hyödyntää edellispäiviltä jääneen perunamuusin. Tähdemuusin käyttö myös nopeuttaa huomattavasti rieskojen valmistusta. 

Valitse muusin tekoon mieluiten jauhoinen perunalajike. Kiireinen martta voi kokeilla myös kaupan valmisperunasoseen käyttöä.  

Ja maistaa saa vasta, kun kaikki rieskat on paistettu! Jos malttaa.

Ks.myös kanamunattomien juuresieskojen resepti, jonka voit toteuttaa myös pelkällä perunalla:
 

Perunarieskat (8-10 kpl)

Ainekset

400 g    perunamuusia (n. 5 dl)
2           kananmunaa
n. 1/3 tl suolaa (huomioi muusissa oleva suolan määrä) 
1 dl       hiivaleipäjauhoja
n. 3 dl   ohrajauhoja



Valmistus

  1. Laita pari peltiä leivinpapereineen valmiiksi sekä uuni lämpiämään n. 210-225 asteseen.
  2. Sekoita jäähtyneeseen perunamuusiin munat, suola sekä jauhot.

  3. Ota taikinasta "palleroita" ja taputtele käsin rieskaksi suoraan pellille. Käytä (ohra)jauhoja apuna. Noin 1/2 cm paksuus on hyvä.

  4. Pistele rieskoihin haarukalla reikiä
    .
  5. Paista heti 210-225 asteessa n. 14-15 min. kauniin värisiksi.

    Jos pienien perunarieskojen taputtelu tuntuu työläältä, voit tehdä taikinasta yhden ison rieskan. Paista 20 min. Tämän vinkin sain ystäväni mieheltä, joka oli toteuttanut asian näin :)



  6. Laita paistuneet rieskat jäähtymään ritilän päälle ja peitä liinalla. 



Tarjoa perunarieskat lämpiminä.

hakusanat: peruna perunamuusi ohrajauho hiivaleipäjauho joulu perunarieska rieska rieskat leipä leivät omiksikiloiksi omiksi kiloiksi joulunajan ohjeet leivonta resepti joulu joulureseptit

Kommentit

Suositut tekstit