Kinkkupiirakka



Klassikko on klassikko

Kinkkupiirakkaa valmistuu seuraavalla ohjeella kokonainen pellillinen.

Alkuperäisen ohjeen sain veljeni vaimolta kauan sitten, kun hän tarjosi tätä meille Tampereella käydessämme. Se maistui niin hyvälle! Liekö ollut sama kerta, kun ystäväni kanssa sinne matkustettiin monta monta tuntia - mustassa markiisikassissa ei ollut menomatkalla "leipää ja piimää vaan...". Sen sijaan tuliaisiksi oli ainakin hirvenlihaa ja porkkanoita :)

Kinkkupiirakan pohjana on perinteinen voitaikina. Maukkaimman kinkkupiirakan saat, jos käytät täytteeseen palvikinkkua mutta toki muukin käy. Kannattaa kokeilla myös kana- tai kalkkunasuikaletta.

Viime aikoina olen käyttänyt palvikinkun tilalla kasvispohjaista MUU-kink*usuikaletta -sopii hyvin! 

Voit itse myös päättää, valitsetko täytteen maitotuotteisiin rasvaisemman vai kevyemmän vaihtoehdon. Kannattaa kokeilla ruokakerman korvaajaksi kaurakermaa

Myös täytteen kasviksia voit vaihdella esim. satokauden mukaan; keväällä piirakkaan voisi laittaa parsaa. Maistuvia piirakkahetkiä!

Kinkkupiirakka (pellillinen)

Ainekset

pohja:
250 g      voita tai margariinia
7,5 dl      vehnäjauhoja
1 tl          leivinjauhetta
1 dl         kylmää vettä
               (ripaus suolaa)

täyte:
250 g      (palvi)kinkkua tai esim. MUU-kink*usuikaletta
150 g       emmental-tyyppistä juustoa kuutioina (tai raasteena, mutta minusta palatna parempi)
1              pieni purjo
1              pieni paprika
200 g       raejuustoa


4              kananmunaa
4 dl          ruokakermaa tai kerma-maitoa tai kermaviiliä
vajaa 1 tl hienonnettua viherpippuria (= n. 30 pientä viherpippuria)
1 tl           pitsamaustetta (tai mustapippuria ja oreganoa)
                ripaus valkopippuria
               (ripaus suolaa) 

Valmistus

  1. Sekoita kuivat aineet ja nypi rasva jauhojen joukkoon.
  2. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Voit laittaa taikinan kylmään kulho kelmulla peitettynä.
  3. Kuutioi tai suikaloi kinkku tarvittaessa. 
  4. Kuutioi juusto.
  5. Pese purjo ja paprika. Leikkaa purjo hienoiksi renkaiksi. Kuutioi paprika. Laita uuni lämpiämään 190-200 asteeseen.

    Maistuvan piirakan saat palvikinkulla, mutta kannattaa kokeilla vaikka kalkkunan tai broilerin lihaakin.

  6. Kauli taikina leivinpaperin päälle. Tee reunat. Käytä tarvittaessa vähän jauhoja apuna.

  7. Levitä pohjan päälle kinkku, juustokuutiot/juustoraaste, paprika ja purjorenkaat.



  8. Riko munien rakenne ja vispaa joukkoon ruokakerma. Lisää joukkoon mausteet ja sekoita.

    Nesteenä voit käyttää ruokakermaa tai tehdä vaikka sekoituksen maidosta ja kuohukermasta.
     
  9. Ripottele raejuusto piirakan päälle. Kaada viimeiseksi muna-kermaseos.

  10. Paista 190-200 asteessa uunin keski- tai vähän alemmalla tasolla n. 35-40 min kauniin väriseksi.




hakusanat: kinkku juusto raejuusto purjo paprika kermaviili kinkkupiirakka pellillinen perinteinen helppo pehmeä ohje resepti kinkkupiirakkaresepti kinkkupiirakkaohje paras suolainen piirakka omiksi kiloiksi omiksikiloiksi quiche lorraine leivonta

Kommentit

Suositut tekstit