Paahtokermakakku gluteeniton


Paahtokermakakun päällisen resepti on K-koekeittiön reseptivihkosesta 5/1993. Sokeri paahdetaan pannulla, lisätään kiehuva vesi sekä liivatteet; sen jälkeen seos yhdistetään kermavaahtoon, jolloin tuloksena on hieman kinuskiselle maistuva kermavaahto, jota on helppo myös pursottaa.

Pääsääntöisesti teen täytekakut gluteenittomista jauhoista + perunajauhoista, koska niiden avulla kakkupohjasta tulee ihanan ilmava ja kuohkea. Lisäksi kakut sopivat keliaakikoille. Semperin  finmix -jauhoseos on myös täysin vehnätön (osassa gluteenittomia jauhoja on myös vehnätärkkelystä, jolloin vehnäalllergikolle ne jauhot eivät käy), joten sillä valmistettua kakkua voi syödä myös vehnäallergikko. Kakkupohjan ohjeessa on myös jauhomäärät, jos haluat käyttää vehnäjauhoja

hakusanat: gluteeniton paahtokermakakku täytekakku täytekakut kakku kakut omiksikiloiksi omiksi kiloiksi liivate leivonta resepti kermakakku äitienpäivä


Paahtokermakakku gluteeniton (n. 18-20 hlölle)

Ainekset

kakkupohja:

5            kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
2 1/2 dl  sokeria
1 1/2 dl  gluteenitonta jauhoseosta + 1 dl perunajauhoja
1 1/4 tl   leivinjauhetta 

              kakkuvuoka (vetoisuus vähintään 2 l)
              rasvaa ja gluteenitonta jauhoseosta vuokaan

- jos haluat käyttää tavallisia vehnäjauhoja, laita 1 1/4 dl erikoisvehnäjauhoja ja 1 1/4 dl perunajauhoja em. jauhomäärän tilalle; vuoan leivityksessä voit käyttää korppujauhoja/mannaryynejä/vehnäjauhoja


kostutus:

2-2,5 dl  appelsiininmakuista limsaa
n. 2 dl    mansikkahilloa
2 dl        kuohukermaa
n. 1 dl    turkkilaista jugurttia
2 rkl       tomusokeria
1,5 - 2 tl vaniljasokeria 

päälle:

4 dl        kuohukermaa
1 dl        sokeria
1 dl        kiehuvaa vettä
2            liivatelehteä

              mantelilastuja
              viinirypäleitä

Valmistus

  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka.
  2. Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöiset kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi, laita sillä aikaa uuni lämpiämään 175-200 asteeseen. Yhdistä keskenään jauhot ja leivinjauhe.
  3. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti puuhaarukalla sekoittaen, ettei taikinan ilmavuus katoa.
  4. Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin alaosasssa n. 25-35 min. Voit kokeilla kakun kypsyyttä coctail-tikulla paiston loppumetreillä. Jos tikkuun jää raakaa taikinaa, paista vielä 5 min. ja kokeile uudestaan.
  5. Anna kakkupohjan jäähtyä muutaman min. ajan vuoassa ennen kuin kumoat sen lautaselle. Anna jäähtyä lautasella n. 15 min. ja laita sitten vuoka päälle suojaksi.
Kun kakkupohja on täysin jäähtynyt, leikkaa se kolmeen yhtä suureen osaan. Laita tarjoiluastia valmiiksi. Jos käytät kakkupaperia, leikkaa paperin ja pohjan väliin leivinpaperista pohjalevyn kokoinen paperi, ettei kakkupaperi tartu kiinni täytekakun pohjaan.

Kakun täyttäminen
  1. Vatkaa kuoukerma vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa mukaan turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Maista makeus.
  2. Ota hillo ja limsa valmiiksi esille. Aseta ensimmäinen kakkulevy tarjoilulautasen päälle ja kostuta.

  3. Lisää puolet hillosta sekä kermavaahtoseoksesta levyn päälle.

  4. Nosta toinen levy päälle ja kostuta. Lisää loppu hillo sekä kermavaahto.
  5. Nosta viimeinen kakkulevy ja kostuta hyvin. Laita kakkuvuoka suojaksi kakun päälle ja siirrä jääkaappiin. Paras kosteus kakkuun tulee, kun annat sen kostua kahden yön yli.
 Päällinen ja koristelu
  1. Vaahdota kerma päällistä varten - jätä ehkä ihan vähän löysemmäksi vaahdoksi kuin jos normaalisti laittaisit kerman kakun päälle, mutta ei paljon - "viittä vaille".
  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
  3. Sulata sokeri pienessä valurautaisessa pannussa. (Jos pannu tuoksahtaa tunkkaiselle, hiero siihen vähän suolaa ja huuhdo kuumalla vedellä ja kuivaa.)

  4. Laita vettä kiehumaan vedenkeittimeen. Sokeri pannulla saa hieman ruskistua.

  5. Siirrä pannu pois levyltä ja lisää kiehuva vesi.
  6. Siirrä pannu takaisin levylle. Kuumenna uudelleen ja työstä hyvin puuhaarukalla niin, että vesi-sokeriseoksesta tulee tasaista. Sokeripaakut häviävät, kun vain maltat jatkaa :) Ole tarkkana kuitenkin, ettei pannu kuumene liian kuumaksi.




  7. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää puristetut liivatteet hetimiten joukkoon ja sekoita.

  8. Jäähdytä seosta hetki sekoittaen ja lisää se kermavaahdon joukkoon. Valmiin seoksen tulee olla sakeaa. Jos se tuntuu liian juoksevalta, jäähdytä ja vatkaa sitä hieman.



  9. Levitä kermavaahtoseosta kakun päälle ja sivuille - voit jättää osan pursotusta varten.




  10. Lisää mantelilastuja kakun reunoille.

  11. Huuhtele viinirypäleet lämpimällä vedellä ja kuivaa.
  12. Asettele rypäleet kakun päälle ja tee pursotuksia. Vain mielikuvitus on rajana :)

Kommentit

Suositut tekstit