Vaniljainen mustikkapiirakka



Ihanasta vaniljaisesta mustikkapiirakasta riittää syömistä isommallekin porukalle

Vaniljaiseen mustikkapiirakkaan tarvitset "varttitaikinan" verran tavallista pullataikinaa, vaniljakastikeaineksia 2 pss, appelsiinin/sitruunan kuorta, maitoa ja mustikoita.

Alkuperäisen ohjeen olen leikannut talteen vain osittain Kodin Kuvalehdestä 20/2013. Siellä kuvassa piirakka on paljon sirompi - liekö taikinasta tehty kaksi pienempää piirakkaa, mikä sekin olisi hyvä vaihtoehto.

Meillä tämä nimettiin jo "rahtilaivapiirakaksi" komean ulkonäkönsä vuoksi.


Vaniljainen mustikkapiirakka (valmis koko n. 38 cm x 25 cm)

Ainekset

1/2 annos        pullataikinaa, jonka ohjeen löydät TÄSTÄ 
(laita 1 kananmuna ja jauhoja n. 8 dl, kun teet 1/2 annosta TAI laita 2 rkl vatkatusta kananmunasta ja lopun voit käyttää pullan voiteluun ennen paistoa!)

1 pkt (=2 pss) vaniljakastikeainesta
4 1/2 dl            kevytmaitoa
1                      sitruunan/appelsiinin raastettu kuori

1                      kananmuna voiteluun 
3-4 dl               mustikoita (jäisiä tai tuoreita)
                        tomusokeria koristeeksi

Valmistus

  1. Valmista ja kohota pullataikina ohjeen mukaan.
  2. Kumoa taikina leivinalustalle ja ota taikinasta hieman yli puolet.
  3. Kauli isompi taikinanpala tasaiseksi levyksi. Nosta leivinpaperille ja voit vielä paperin päällä vähän kaulita. Levyn koko olisi tässä vaiheessa n. 20 cm x 40 cm. 



  4. Peitä levy liinalla.
  5. Pyörittele pienemmästä taikinapalasta 6 pikkupullaa ja jätä kohoamaan leivinalustalle liinan alle.



  6. Valmista kohoamisen aikana vaniljakastike: Pese hedelmä lämpimällä vedellä ja harjalla. Kuivaa ja raasta kuori. Sekoita pussien sisällöt maitoon, vispaa myös kuoriraaste joukkoon ja laita jääkaappiin vetäytymään.


    Voit käyttää appelsiinin tai sitruunan kuorta vaniljaisen kastikkeen maustamiseen.

  7. Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 175-200 asteeseen. Kun pikkupullat ovat kohonneet n. 20 min, pyörittele ne pötköiksi ja tee kaksi mahdollisimman pitkää lettiä niistä.


    Lettien teko ohuesta taikinasta on vielä opettelussa, mutta suu sievistää :)

  8. Voitele taikinalevyn reunat kananmunalla ja "liimaa" letit levyn reunoiksi. Voit venyttää lettejä, jos ovat hieman liian lyhyitä - uunissa pulla kaunistuu :)
  9. Voitele myös letit kananmunalla.
  10. Levitä vaniljakastike piirakan keskelle.



  11. Paista 175-200 asteessa uunin keski- tai vähän alatasolla n. 20-30 min. Tarkkaile väriä paiston loppupuolella, ettei mene liian tummaksi.
  12. Levitä jäiset tai tuoreet mustikat hieman jäähtyneen piirakan päälle. Ripottele tomusokeria koristeeksi halutessasi.







hakusanat: vaniljainen mustikkapiirakka pullataikinaan vaniljakreemi vaniljakastike sitruuna  pulla pullat  omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leivonnaiset leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit