Tiikerikakku (myös gluteeniton versio)


Vanhanajan tiikerikakun ohjeen olen löytänyt Otavan Kotiruoka-kirjasta. Painos on vuodelta 1986 ja on Kotiruoan 47. painos. Minusta tämä ohje on paras - vuodesta toiseen!

Gluteenittoman tiikerikakun saat, kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin 1:1. Muista myös jauhottaa kakkuvuoka silloin sopivilla jauhoilla!

Kakun raita-aineeseen lisätään ohjeessa kermaa; voit korvata sen soija- tai kaurakermalla, maidolla, soija- tai kauramaidolla tai esim. tuorejuustolla (maustamaton tai sopiva maustettu), turkkilaisella jugurtilla, rahkalla, appelsiinimehulla tai vaikka kahvilla.

Tiikerikakku kannattaa paistaa uunin alaosassa kuten muutkin kuivakakut.
 

Helppo tiikerikakku on kätevä esim. mökkireissulla tai tuliaisena, koska sen voi valmistaa hyvissä ajoin eikä se vaadi eriyisempää kylmäsäilytystä.

Perinteinen tiikerikakku kuuluu mielestäni samaan sarjaan kuin kaurapuuro ja kotona leivottu pulla - siihen ei vain kyllästy koskaan! 

Raidoistaan tiikeri tunnetaan - voit kokeilla erilaista tiikerikakkua, johon raidat tulevat päinvastoin kuin perinteisessä tiikerikakussa 😍

Nurinnarin-tiikerikakussa raidat ovat toisinpäin, ohjeen löydät reseptistä.

Otavan Kotiruoka-kirja v. 1986

  

Tiikerikakku

Ainekset

250 g voita tai margariinia
2 dl    sokeria
3        kananmunaa
2 tl     vaniljasokeria
2 tl     leivinjauhetta
4 dl    erikoisvehnäjauhoja
3 rkl   kaakaojauhetta
3 rkl   (ruoka)kermaa 

rasvaa ja korppujauhoja/mannaryynejä tai muuta jauhoa kakkuvuokaan

Valmistus

  1. Rasvaa kakkuvuoka ja jauhota se sopivilla jauhoilla.

    Käytä gluteenittomia jauhoja kakkuvuokaan, jos haluat keliaakikolle sopivan kakun.

  2. Lisää sokeri ja huoneenlämpöinen rasva kulhoon. Yhdistä kuivat aineet: vaniljasokeri, leivinjauhe ja vehnäjauhot/gluteenittomat jauhot.

  3. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  4. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi.
  5. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen vaahdon joukkoon. Vatkaa hyvin.
  6. Sekoita kuivat aineet taikinan joukkoon.

    Käytä puuhaarukkaa jauhojen sekoitukseen.

  7. Ota taikinasta n. 1/3 toiseen astiaan ja lisää joukkoon (tumma) kaakaojauhe sekä kerma. Sekoita. Nurinnarin-kakussa erota 1/3 taikina (älä lisää mitään tähän) ja lisää 2/3 taikinaan 6 rkl kaakaota sekä 6 rkl kermaa.

    Tumman kaakaojauheen tilalle voit käyttää tavallistakin kaakaojauhetta.

  8. Laita kakkuvuokaan vajaa puolet vaaleata taikinaa. Nurinnarin-kakussa laita pohjalle 1/2 tummasta taikinasta.

  9. Lisää sitten kaakaotaikina kokonaan. Nurinnarin-kakussa lisää koko vaalea taikina.

  10. Laita viimeinen kerros loput vaaleasta taikinasta. Nurinnarin-kakussa lisää loppu tumma taikina.

  11. Pistele haarukalla tai veitsellä läpi taikinan, niin saat aaltoilevia "tiikerinraitoja".
  12. Paista heti uunin alaosassa 175 asteessa n. 45 min. (Jos tuntuu, että kakkusi "repeilevät" päältä, voit kokeilla kakun paistoa 150 asteessa 60-70 min. ajan.)
  13. Anna kakun jäähtyä ja tekeytyä vähintään seuraavaan päivään. Maku vain paranee, kun maltat kakun odottaa useamman päivän. 

 

hakusanat: vanhanajan helppo tiikerikakku kaakao kotiruoka perinteinen kermainen ihana gluteeniton erilainen kuivakakku kahvikakku tiikerikakkuresepti mehevä omiksi kiloiksi omiksikiloiksi kakku kakut leivonta resepti nurinnarin äitienpäivä

Kommentit

Suositut tekstit