Punajuuripiirakka


Edellisen syksyn kasviksia voi käyttää pitkälle kevääseen, kun vain hoksaa, mitä kaikkea niistä voikaan tehdä.

Alkuperäisen punajuuripiirakan ohjeen olen löytänyt Kotilieden parhaat -sarjasta kirjasta Peruna- ja kasvisruoat (1995). Pohjan tein Yhden piirakan taikina -ohjeella (löytyy samasta kirjasesta), jossa on hyppysellinen hiivaa ja vähän rasvaa - ja on mukavan kevyt vaihtoehto rasvaisemmalle taikinalle.
 

Täytettä olen muokannut lisäämällä mustapippuria, hieman juustoa sekä timjamia.

Piirakassa maistuvat herkullisesti punajuuri, omena ja homejuusto, mutta mikään maku ei mielestäni ole liian voimakas. Tarjoa piirakka vähän jäähtyneenä tai uudelleen lämmitettynä. Toivottavasti tykkäät!



  

Punajuuripiirakka (ø ~ 26-27 cm)

Ainekset

pohja:

n. 3 dl        hiivaleipäjauhoja
1/4 tl          suolaa
75 g           voita tai margariinia
10 g           hiivaa
n. 4 rkl       vettä

täyte:

n. 300 g     punajuuria
1 rkl           rasvaa

2                omenaa
1/2 - 3/4 dl pähkinärouhetta

2 dl            ruokakermaa
2                kananmunaa
1/2 tl          mustapippuria
1 tl             timjamia
60 g           homejuustoa
n. 60 g       juustoraastetta (esim. emmental, cheddar)

Valmistus

  1. Mittaa jauhot, suola sekä paloiteltu rasva kulhoon ja nypi murumaiseksi massaksi.

  2. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää hiivaneste taikinaan.
  3. Vaivaa taikina kiinteäksi.

  4. Peitä kulho liinalla tai kelmulla ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.
  5. Kuori ja viipaloi punajuuret ohuiksi siivuiksi (max. n. 1/2 cm).
  6. Paista viipaleet isolla pannulla kevyesti molemmin puolin.

  7. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.
  8. Kauli taikina pyöreäksi levyksi - vähän isommaksi kuin piirakkavuoka on.

  9. Nosta taikina vuoan päälle - voit käyttää kaulinta apuna.



  10. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi. Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen.
  11. Vatkaa munat ruokakerman joukkoon, lisää mausteet. 
  12. Murustele homejuusto kermaseoksen joukkoon.
  13. Raasta emmental-juusto, jos sinulla ei ole valmista raastetta.
  14. Levitä punajuuriviipaleet piirakan pohjalle.
  15. Lisää omenaviipaleet sekä pähkinärouhe.

    Pyöristä saksilla leivinpaperin terävät reunat ja painele taikinan reunat siistimmäksi, mitä kuvassa on :)


  16. Kaada kermaseos tasaisesti piirakan päälle ja lisää juustoraaste. Halutessasi voit lisätä juustoraasteen jo kermaseoksen joukkoon.

  17. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200-225 asteessa n. 25-30 min. omasta uunistasi riippuen.
  18. Tarjoa piirakka vähän jäähtyneenä mutta lämpimänä. 

 

hakusanat: punajuuri omena homejuusto aurajuusto pähkinä punajuuripiirakka omenapunajuuripiirakka piirakka piirakat suolainen omiksikiloiksi omiksi kiloiksi beetroot apple quiche väilpala iltapala leivonta resepti lihaton kasvisruoat

Kommentit

Suositut tekstit