Korvapuustit

Korvapuustipäivä - näin leivot parhaat korvapuustit

Perinteiset korvapuustit (tai kanelikierteet) syntyvät helposti pullataikinasta, pehmeästä rasvasta, kanelista ja sokerista.

Väliin voit laittaa vaihtelun vuoksi mm. paiston kestävää marmeladia, fariinisokeria, makeaa tuorejuustoa, manteli- tai pähkinärouhetta tai kuivattuja hedelmiä ja marjoja.

Paista korvapuustit pullavuoissa tai ilman - leikkaa tällöin rullatusta pötköstä vähän viistoja palasia (kolmioiksi). Aseta palaset pellille niin, että kolmion kapea puoli tulee ylöspäin ja paina sormilla napakasti keskeltä alaspäin. 

Vegaanisen version saat, kun korvaat maidon esim. kaura- tai soijajuomalla tai vedellä, jätät kananmunan pois ja käytät margariinia, joka ei sisällä eläinperäisiä tuotteita,

Korvapuustirullan voi tehdä myös pitkomaiseksi; kuvat kohotus- ja paistoaikoineen löytyvät ohjeen lopusta.

"Milloin leipuri on häijy? Kun hän rikkoo munia - ja antaa korvapuusteja." Näin todetaan Mikki Hiiren suuressa arvoituskirjassa (Disney, 1975).


Korvapuustit (n. 28 kpl)

Ainekset

Taikina:
Ks. pullataikinan perusohje TÄSTÄ

Jos haluat vähän "keventää" korvapuusteja, voit taikinaa tehdessä vähentää hieman sokerin ja rasvan määrää. Esim. sokeri 2 dl ---> 1,75 dl ja rasva 200 g ---> 150 g.

Leivontaan:

n. 100 g pehmeää rasvaa
sokeria
kanelia
erikoisvehnäjauhoja 

Voiteluun ja pinnalle:

1 kananmuna
raesokeria 

Lisäksi:
pullavuokia ja leivinpaperia

Valmistus

  1. Suojaa 2-3 peltiä leivinpaperilla. Asettele n. 28 pullavuokaa valmiiksi pelleille. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle leivinalustalle.

  2. Vaivaa taikinasta ilmat pois. Käytä jauhoja apuna. Jaa se kahteen yhtä suureen osaan.

  3. Laita toinen osa kulhoon odottamaan liinan alle, ettei pinta kuivu. Muotoile toisesta osasta suorakulmion muotoinen pala ja kauli se isoksi levyksi (n. 0,7 cm paksu).
  4. Levitä pehmeää rasvaa levyn pinnalle. Voit hyvin jättää reilun sentin levyisen alueen  rasvaamatta levyn pitkillä sivuilla.

  5. Ripottele päälle hyvästi kanelia ja sokeria. Pitkillä sivuilla voit "nuukailla" samalla tavalla kuin ed. kohdassa.

  6. Rullaa levy pötköksi napakoin ottein.


  7. Leikkaa pötköstä n. 4 cm levyisiä palasia.

  8. Asettele palaset vuokiin. Kun ensimmäinen pelti on täynnä, laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen uunistasi riippuen. Peitä valmis pellillinen liinalla ja laita kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan (esim. lieden päälle).

    Korvapuustit pullavuokiin tehtyinä...
    ...tai taikinarullasta vinoon leikkattuina. Aseta pellille ja paina peukaloilla keskeltä alas.
  9. Leivo toinen iso taikinapala samoin kuin edellä ja peitä pelti/pellit liinalla.
  10. Kun uuni on lämmin, voitele ensimmäisen pellin pullat kananmunalla. Ripottele päälle raesokeria.

  11. Paista pullia n.10-14 min. 200-225 asteessa uunin keskitasolla tai vähän ylempänä uunistasi riippuen.
  12. Viimeistele toisen ja mahd. kolmannen pellin pullat samalla tavalla ja paista kypsiksi.

  13. Anna pullien jäähtyä. Tuore pulla maistuu hyvälle kylmän maidon kanssa.
Korvapuustirullan voit valmistaa mm. pitkomaiseksi:
1/2 l taikinasta saat kolme kierrepitkoa. Leikkaa rulla saksilla puoliksi, mutta jätä vähän toisesta päästä kiinni. Kieputa osiot kierteelle. Voit myös leikata pötkön kokonaan auki ja aloittaa kieputtamisen keskeltä.


 



Anna kohota liinan alla n. 20 min. Voitele ja ripottele päälle raesokeria.

Paista 175 °C n. 25-30 min. kauniin väriseksi.





hakusanat: korvapuustipäivä kaneli korvapuustit paras kotipulla pullataikina pulla pullat leivonta kanelikierteet finnsih cinnamon rolls kanelipulla resepti korvapuustiresepti maailman parhaat korvapuustit omiksi kiloiksi omiksikiloiksi perinteiset korvapuustiohje

Kommentit

Suositut tekstit