Mokkapalat
Mokkapalat ei taida erityisempää esittelyä kaivata
Suosittu leivonnainen on lähtöisin - mistäpä muualtakaan kuin Ruotsista! Siellä mokkapaloja kutsutaan mm. nimellä "snoddas". Ohje ilmeisesti julkaistiin ensimmäisen kerran ICA-kaupan keittokirjassa "Sju sorters kakor", jonka painos v. 1985 ("sextionde upplagan") löytyy myös omasta kirjahyllystäni. Suomessa ohjeesta tehtiin aluksi oma vaaleapohjainen versio, joka tunnetaan tuulomantorttuna.
Tässä eräänä päivänä muistelinkin tuulomantorttua, jota teimme lapsena ihanan Irja-ohjaajan kanssa seurakunnan kokkikerhossa (ja Irjan antama ohje on edelleen tallessa). Rakkaalla lapsella on monta nimeä; mokkapaloja olen kuullut kutsuttavan mm. myös pilkkupullaksi, Ruotsin hyväksi ja satakuntalaisittain masaliisaksi.
Seuraavassa reseptissä on reilu pohja, käytän 60 cm leveän lieden peltiä.
Pohjaan rasvaksi tulee rypsiöljyä, jonka ansiosta se pysyy todella mehevänä. Toki muutakin rasvaa voi käyttää.
Maidottoman version saat, kun käytät maidon tilalla esim. kaurajuomaa ja päällisen rasvaksi valitset maidottoman margariinin.
Jos haluat suosikistasi gluteenittoman, vaihda jauhot gluteenittomiksi.
Päälle sopii strösselit, kookoshiutaleet tai vaikka vaahtokarkit.
Ohjeen lopusta löydät myös kuvan, jossa on snoddas-resepti ICA-koekeittiön kirjasta.
Katso myös jouluinen mokkapalaohjeeni: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2020/11/taateli-lakritsimokkapalat.html
28.3.-18: Päivitin ohjetta päällisen sokerin osalta: vähensin tomusokerin määrää alkuperäiseen verrattuna, ja tulee oikein hyvä 5 dl:lla (aiemmin oli 6 dl).
Mokkapalat, iso pellillinen (suluissa määrät 50 cm:n uunin peltiin tai jos haluat vähän ohuemman)
Ainekset
5 kananmunaa (4) (kokoluokka 63-73 g)
n. 3,1 dl sokeria (2,5 dl)
5,5 dl erikoisvehnäjauhoja (4,5 dl)
3 tl vaniljasokeria (2,5 tl)
2,5 tl leivinjauhetta (2 tl)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta (1,5 rkl)
2 dl rypsiöljyä TAI n. 280 g sulatettua voita tai margariinia (1,6 dl TAI 225 g)
0,3 tl suolaa, jos käytät rypsiöljyä (n. 0,25-0,3 tl)
vajaa 2 dl maitoa (1,5 dl)
100 g Oivariinia, voita tai margariinia
5 dl tomusokeria
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-3,5 rkl vahvaa kahvia
nonparelleja tms. tai kookoshiutaleita
Valmistus
- Vuoraa pelti leivinpaperilla. (Sulata ja jäähdytä rasva, jos käytät muuta kuin öljyä.)
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Laita uuni lämpiämään 180-200 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään: vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe sekä kaakao.
- Kun vaahto on valmis, lisää vuorotellen siihen jauhoseosta (siivilän läpi), rypsiöljyä/sulatettua rasvaa ja maitoa.
- Lisää suola, jos käytit öljyä.
- Kaada taikina pellille ja paista taikinalevyä uunin keskitasolla 15-20 min.
- Kun pohja paistuu, valmistele kuorrutus: Keitä pieni määrä vahvaa kahvia, sulata ja jäähdytä rasva ja mittaa sekä siivilöi kuivat aineet kulhoon.
- Kun pohja on valmis, sekoita kuorrute: Lisää rasva kuivien aineiden joukkoon. Lisää kahvia vähän kerrallaan, niin että saat kuorrutteesta mukavan notkean.
- Levitä kuorrute pohjan päälle ja koristele heti esim. nonparelleilla tai kookoshiutaleilla. Malta antaa mokkapalojen jäähtyä useamman tunnin ajan. Parhaimmillaan mokkapalat ovat seuraavana päivänä.
"Snoddas".
ICA-koekeittiön reseptikirja.
Kiitos hyvästä ohjeesta! 😋Kerrankin ohje jossa selkeästi kerrottu määrät 60 ja 50cm uuniin👍Tein mokkikset futiskioskiin.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistakiitos paljon palautteestasi - nämä ovat päivän piristyksiä! :) Ilo kuulla, että koit sen hyödyllisenä. Tosihan on, että paistoastian/-alustan koko vaikuttaa paljon lopputulokseen.