Ranskalainen salaatinkastike
Tämän maukkaan ranskalaisen salaatinkastikkeen reseptin olen saanut äidiltäni. Rypsiöljypohjainen kastike on helppo ja nopea valmistaa omassa kotikeittiössä.
Sekoittamiseen tarvitset joko teho- tai sauvasekoittimen. Tehosekoittimen avulla öljyn saa valutettua ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon, jolloin kastikkeen emulgointi onnistuu parhaiten.
Itse käytän kuitenkin yleensä sauvasekoitinta, koska se on niin paljon näppärämpi ottaa esille. Hätätapauksessa kastikkeen ainekset voinee sekoittaa myös voimakkaasti ravistelleen - murskaa tällöin valkosipuli pusertimella ennen muiden aineiden sekaan laittamista. Rypsiöljyn tilalla voit käyttää myös mieleistäsi oliiviöljyä.
Kaapissani on muutama ostettu kastikepullo, mutta parhaiten käytännössä toimivat kaupan valmiskastikkeen tylsähköt pullot. Yksi suosikkipulloistani on lasinen omenaviinietikkapullo.
Säilytä valmistamasi kastike jääkaapissa. Ranskalainen salaatinkastike sopii useimpien salaattien kanssa - myös kaalipohjaisten salaattien kanssa. Kaalisalaattiohjeen löydät tästä.
Ranskalainen salaatinkastike
Ainekset
2 dl rypsiöljyä2 valkosipulinkynttä
2 rkl sokeria
1/2-3/4 tl oreganoa
mustapippuria rouheena
2 tl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl sinappia
6 rkl appelsiinitäysmehua (tai appelsiinista suoraan puserrettua mehua)
Valmistus
- Mittaa rypsiöljy valmiiksi ja ota esille muut tarvittavat aineet.
Mittaa rypsiöljy.
Ranskalaisen salaatinkastikkeen aineet. - Kuori valkosipulit ja laita ne öljyastiaan.
- Lisää sokeri, oregano sekä ripaus mustapippuria.
- Mittaa ja lisää joukkoon soijakastike, omenaviinietikka, sinappi sekä appelsiinimehu.
- Sekoita sauvasekoittimella valmiiksi kastikkeeksi.
- Kaada kastike sille tarkoitettuun pulloon. Säilytä jääkaapissa.
Reseptin mukaan valmistettu määrä salaatinkastiketta mahtuu juuri ja juuri tällaiseen pulloon.
hakusanat: rypsiöljy valkosipuli sinappi appelsiini ranskalainen salaatinkastike ohje resepti omiksikiloiksi omiksi kiloiksi helppo salaatti kaalisalaatti rypsiöljypohjainen vegaaninen
Heippa! Tein eilen illalla salaatinkastikkeen ohjeellasi ja hyvää tuli! En laittanut jääkaappiin öljypohjan vuoksi, säilyykö?
VastaaPoistaHei, anteeksi hidas vastaaminen - huomasin kommenttisi vasta nyt. Kiitos paljon kommentistasi, ja oikein mukava kuulla, että kastike oli mieluisaa. :)
PoistaItse säilytän rypsiöljyyn tehdyn kastikkeen jääkaapissa. Periaattessa sekä rypsi- että oliiviöljy säilyvät huoneenlämmössä ja valolta suojattuna, mutta rypsiöljy on herkempi eltaantumaan lämmössä. Maussa se pitäisi huomata, joten kokeilemalla tiedät, miten hyvin itse kastike säilyy huoneenlämmössä. Kannattaa tehdä myös sopiva määrä kastiketta kerralla, että satsi kuluisi mahdollisimman joutuisasti. :)