Kaalisalaatti
Meidän perheen kaalisalaatti koostuu raastetusta valkokaalista sekä siihen lisätyistä erilaisista vihanneksista ja hedelmistä. Sitä on tarjolla ruokapöydässä lähes päivittäin, ja valkokaali sopii myös juhlavamman ruokapöydän salaatin pohjaksi.
Valkokaali on edullista ja terveellistä. Se myös säilyy jääkaapissa pitkään nahistumatta. Ideana on, että muilla vihanneksilla, tuoreilla hedelmillä/säilykehedelmillä, siemenillä ja jopa marjoilla sekä juustoilla kaaliraasteeseen saa helposti vaihtelua.
Kaalisalaatti vaatii mieluisan salaatinkastikkeen: kaalin kanssa sopivat kastikkeet, joissa on etikkaa, mustapippuria ja oreganoa. Hyvän ranskalaisen salaatinkastikeohjeen löydät tästä. Pippuria voi lisätä myös suoraan kaalisalaatin sekaan.
Perussalaatti syntyy yksinkertaisimmillaan kaalista, tomaateista ja kurkusta ja/tai karkeasta porkkanaraasteesta.
Raastan kaalin yleensä kovalle juustolle tarkoitetulla juustohöylällä, mutta loppukesästä uuden sadon kaali on sen verran pehmeää, että se on helpoin leikata ohuiksi siivuiksi veitsellä. Keväällä kaalin maku alkaa väkevöityä; makua voi silloin pehmentää lisäämällä raasteen sekaan hieman sokeria ja suolaa.
Kaalisalaatti (n. 4-6 hlölle)
Ainekset
n. 300 g valkokaalia2 tomaattia
1/2 kurkkua
1 iso porkkana
säilykepapaijaa (esim. koko 425/260g ---> laita osa tai kokonaan)
salaatinlehtiä (esim. jäävuorisalaatti)
Kaalisalaatin aineksia. Kuvassa näkyvällä määrällä syntyy salaatti n. 10 hlölle. |
Valmistus
- Raasta kaali ohuiksi siivuiksi salaattikulhoon.
- Pese tomaatit ja kurkku. Paloittele ja lisää raasteeseen.
- Kuori ja huuhtele porkkana. Raasta se karkeaksi suoraan salaattikulhoon muiden ainesten päälle.
- Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Revi ne pieneksi joukkoon mukaan.
- Valuta papaijat. Paloittele papaija-palat vähän pienemmiksi ja lisää salaatin joukkoon. Jos haluat, voit lurauttaa säilykelientä vähän salaatin sekaan.
- Sekoita ja tarjoa mieluisan salaatinkastikkeen kanssa.
- paprikaa
- oliiveja
- ananasta/persikkaa/viinirypäleitä
- appelsiinia/banaania/omenaa
- ruohosipulia/ohuita purjonrenkaita
- siemeniä (auringonkukansiemenet ovat herkullisia!) tai pähkinöitä
Ranskalainen salaatinkastike sopii kaalipohjaisen salaatin kanssa hyvin. |
Viinirypäleillä höystetty salaatti. |
Kommentit
Lähetä kommentti