Pullataikina


Jos minun pitäisi nimetä suosikkileipomukseni, niin se olisi mitä luultavammin pulla

Pullataikina muuntuu niin moneksi ihanaksi syötäväksi. Siksi haluan jakaa myös oman pullataikinaohjeeni.

Pullataikina voi pyöritellä pikkupullia, rullata korvapuusteja, letittää pitkoja, kaulia pellillisen marja- tai rahkapiirakkaa, taikoa bostonkakkua jne.

Muistan, että oma äitini leipoi usein lauantaisin pullaa, ja jossakin vaiheessa olin itsekin mukana harjoittelemassa pyöreiden pullien pyöritystä ja pitkojen letitystä.

Erityisesti pullataikinaan leivottu rahka-rusinapiirakka oli suurinta herkkuani! Tuoreen pullan tuoksu on vastustamaton - aika monen se varmasti vie takaisin lapsuuteen.

Pullataikinan voi tehdä kokonaan käsin, mutta itse käytän yleiskonetta apuna taikinan  teossa. Hyvä kotipulla syntyy yksinkertaisista aineista helposti, kunhan vain muistat ainakin muutaman perusjutun:

  • Huolehdi hiiva, kananmunat ja rasva ajoissa huoneenlämpöön. Kun muistaa ottaa rasvankin ajoissa pois jääkaapista, sitä ei tarvitse sulattaa erikseen. Huoneenlämpöinen rasva saa aikaan helposti leivottavan taikinan.
  • Muista hiiva! Ilman sitä saat vain painavia kakkaraisia.
  • Käytä kädenlämpöistä taikinanestettä (37 °C)  tuoreen hiivan kanssa; liian kuuma neste tuohoaa tuorehiivan (yli 50 °C).  Voit myös käyttää kuivahiivaa, laita sillloin 2 pss 0,5 l nestettä. Sekoita tuorehiiva pieneen osaan jauhoa ennen taikinaan lisäämistä. Käytä reilusti kädenlämpöistä nestettä (n. 42 °C). Muista myös, että kuivahiiva tarvitsee pidemmän nostatusajan kuin tuorehiiva!
  • Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta  taikina hyvin. Lisää pehmennyt rasva alustamisen loppupuolella. Taikinasta tulee mukavan elastinen.
  • Kun käytät juoksevaa margariinia, voit joutua lisäämään hieman jauhoja. Mutta sama sääntö pätee juoksevaa margariinia kuin rasiamargariinia/voita käyttäessä: Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista mutta on vielä kimmoisaa.
  • Malta antaa taikinan kohota. 

    Linkki korvapuusteihin löytyy TÄSTÄ.

    Lisätty 2.10.-16: 
    Pullataikinan voit valmistaa myös ilman kananmunaa, jolloin pulla sopii tarjottavaksi myös muna-allergiselle.

    Maitoallergikko ilahtuu maidottomasta pullasta - valitse tällöin nesteeksi vesi tai esim. soija- tai kaurajuoma. Rasvaksi kannattaa valita tällöin maidoton margariini (sis. rasvaa vähintään 60%), esim. Keiju laktoositon kasvirasvalevite. Samasta rasvalevitteestä ja laktoosittomasta maitojuomasta valmistuu pullataikina myös laktoosi-intolerantikolle. Tällä tapaa saat pullataikinasta myös vegaanisen, kun jätät myös kananmunan pois.


    Lisätty 18.5.-18:
    Puolen litran taikinasta valmistat joko kaksi isompaa tai kolme pienempää pullapitkoa. Itse tykkään letittää "viidellä": Tee viisi samankokoista taikinatankoa, älä venytä. Nosta 2. ja 3. tanko ja kierrä 5. tanko alapuolelta ensimmäiseksi. Jatka samaan malliin. Kohota valmiita pitkoja n. 15-20 min, voitele ja lisää päälle raesokeria, mantelilastuja tai pähkinärouhetta. Paista pitkoja 175-200 asteessa 20-30 min.



    Pullataikina (esim. n. 28-30 pientä pullaa tai 2 isoa pullapitkoa)

    Jos teet taikinasta pitkoja, tee taikinasta "tiukempi" (=vähän enemmän jauhoja kuin alla olevassa ohjeessa). Pikkupullia tehtäessä taikina saa jäädä pehmeämmäksi.

    Ainekset

    0,5 l       kevytmaitoa (esim. iskukuumennettu vähälaktoosinen), soijamaitoa tai vettä
    50 g       tuoretta hiivaa
    2 dl        sokeria
    2 tl         vaniljasokeria
    0,5-1 tl   suolaa
    1,5 rkl    kardemummaa
    1             kananmuna
    n. 14 dl  (erikois)vehnäjauhoja
    200 g     Oivariinia tms./margariinia/voita tai 2 dl juoksevaa margariinia

    Itse olen leiponut pullan kauan erikoisvehnäjauhoon.

    Valmistus

    1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
    2. Liota joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. 
    3. Vatkaa mukaan sokeri, vaniljasokeri, suola ja kardemumma.
    4. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja sekoita.

      Käytä alussa tavallista vispilää apuna.

    5. Sekoita mukaan 4 dl vehnäjauhoja desilitra kerrallaan.

      Lisää kananmunan jälkeen 4 dl vehnäjauhoja. Yksitellen.

    6. Jatka sitten taikinan tekoa yleiskoneella, jos mahdollista. Laita koneeseen taikinavispilä ja lisää vehnäjauhoja siihen saakka, kunnes olet laittanut koko jauhomäärästä yht. 8 dl.

      Ota yleiskone avuksi. Käytä aluksi taikinavispilää.

    7. Vaihda taikinakoukut koneeseen, ja lisää 2 dl vehnäjauhoja. Nyt olet laittanut jauhoja yht. 10 dl. Anna nyt koneen alustaa taikinaa rauhassa n. 5 min ajan.
      Alusta rauhassa.

    8. Lisää sitten taas 1 dl venhäjauhoa. Nyt jauhoja on yht. 11 dl taikinassa. Lisää joukkoon myös pehmeä rasva. Sitä ei tarvitse erikseen sulattaa.
    9. Lisää loput jauhot taikinaan vähitellen. Voit käyttää nuolijaa apuna irroittelemaan taikinaa kulhon seinämiltä.
      Taikin alkaa irrota kulhon seinämiltä.


      Käytä nuolijaa apuna.

    10. Pullataikina on valmis kohoamaan, kun taikina irtoaa nätisti kulhon seinämiltä, mutta on kuitekin pehmeän kimmoisaa.
    11. Kohota vedottomassa paikassa (esim. mikrossa, ei lämpöä päälle!) n. 45 min. ajan.



    hakusanat: perinteinen paras pullataikina pulla pullat pullapitko omiksi kiloiksi omiksikiloiksi ohje pullataikina resepti omiksikiloiksi omiksi kiloiksi leivonta

Kommentit

  1. Minä en laita taikinaan ollenkaan kananmunaa ja teen taikinan aina käsin, vaikka yleiskone löytyy. Ja on nämä sinun sivut upeat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon :)ja kiva, että kommentoit! Se oli oikein hyvä huomio - itsellekin tuli mieleeni sama asia Pullataikina-postauksen julkaisemisen jälkeen. Kuten myös se, että nesteenä voi käyttää muutakin kuin maitoa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit