Pitsainen perunajauhelihapaistos (myös soijaversio)


Tehdään edullista arkiruokaa

Jauheliha tai soijarouhe ja peruna ne yhteen soppii.

Tämän herkullisen perunajauhelihapaistoksen ideana on karkeaksi raastettu peruna, johon sekoitetaan kananmunaa, öljyä ja suolaa. Perunaraaste levitetään paistovuokaan (tai jopa pellille ohuemmaksi kerrokseksi) ja esikypsennetään uunissa 15 min.

Päälle tulee jauhelihaa, sipulia, mausteita sekä tomaatin viipaleita ja juustoraastetta. Maku tuo minulle mieleen 80-luvulla kotona tehdyt runsastäytteiset pitsat. Eräs lapsistani totesi tässä vastikään, että tämä on parempaa kuin lasagne.


Suurin työ on perunan raastamisessa: voit raastaa perunat joko ihan perinteisellä raastinraudalla tai jos sinulla on yleiskoneessa sopiva leikkuuterä, niin käytä sitä nyt hyväksesi! 

Perunat voi suikaloida myös veitsellä - pidennä tällöin paistoaikaa.

Kaupan valmiita perunasuikaleitakin voi käyttää, mutta paistoaikaa kannattaa silloin pidentää (alkupaisto n. 30 min. + loppupaisto 30 min.). Sulata perunasuikaleita jonkin aikaa ennen ruoanvalmistusta - tällöin kananmuna on helpompi sekoittaa joukkoon.
 
Ruokaan lisätyn suolan määrään kannattaa kiinnittää huomiota, sillä suositeltu annos suolaa aikuisilla on enintään 5g/vrk, lapsilla vielä vähemmän. Tässäkin ohjeessa piilosuolaa on pastakastikkeessa ja juustossa. Myös mausteissa saattaa olla lisättyä suolaa. Laita suolaa mieluummin ensin vähän ja maista, koska suolan määrää on helppo lisätä - vaikka vielä valmiiseen ruokaan.  

Lisätty 31.8.-17: Ohjeessa käyttämäni Polar 15 % -juusto sisältää suolaa 1,3g/100g. Siinä on n. tuplamäärä suolaa verrattuna tavalliseen emmental-juustoon.

Lisätty 30.8.-17:
Jauhelihan voi korvata soijarouheella, ohje löytyy jauhelihakuorrutusohjeen alta.

 

Pitsainen perunajauhelihapaistos (n. 6 hlölle)

Ainekset

vähintään 2,5 l vuoka (tai uunipelti)

n. 1,1 kg  kuorimattomia perunoita (n. 9 isoa perunaa)
1/2 tl        suolaa
2 rkl         öljyä
2              kananmunaa

jauhelihakuorrutus:

2              sipulia
3              valkosipulinkynttä
2 rkl         rasvaa/öljyä
400 g       jauhelihaa (Atria kevyt jauheliha 9,5 %)
1,5 dl       vettä
200 g       basilika-pastakastiketta
1/2 tl        suolaa
2 tl           basilikaa
1/2 tl        mustapippuria

soijakuorrutus:

2              sipulia
3              valkosipulinkynttä
2 rkl         rasvaa/öljyä
2,5 dl       tummaa soijarouhetta
4 dl          vettä
1              lihaliemikuutio
200 g       basilika-pastakastiketta
2 tl           basilikaa
1/2 tl        mustapippuria
(1/4 tl        suolaa)

1/2 jauhelihaa (200g) + n. 1/2 soijarouhetta -kuorrutus:

2              sipulia 
3              valkosipulinkynttä
2 rkl         rasvaa/öljyä
200g        jauhelihaa
1,5 dl       soijarouhetta
2,5 dl       vettä
1/2           lihaliemikuutio
200 g       basilika-pastakastiketta
2 tl           basilikaa
1/2 tl        mustapippuria
                (vettä tarpeen mukaan)
1/2 tl        suolaa
 

paistoksen päälle, jos teet vuokaan (pellin päälle menee enemmän):
3              tomaattia
100 g       emmental-tyyppistä juustoa raastettuna (jos pidät oikein juustoisesta, lisää juuston määrää)
pitsamaustetta tai oreganoa


Valmistus


Jos mahdollista, punnitse kuorimattomat perunat.



  1. Kuori ja huuhtele perunat. Raasta perunat karkeaksi joko käsin tai yleiskoneen leikkuuterällä.

    Leikkuuterän isommalla terällä saat raastettua sopivan raasteen.
  2. Laita uuni kuumenemaan 210-225 asteeseen (siihen lämpötilaan, jolla yleensä paistat pitsan).
  3. Sekoita suola, öljy ja kananmunat perunaraasteen joukkoon.
  4. Rasvaa paistovuoka (tai laita pellin päälle leivinpaperi).
  5. Levitä raasteseos vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin yläosassa n. 15 min.
  6. Kuori ja silppua sipulit. Kuori valkosipulit.
  7. Kuumenna rasva pannulla ja lisää jauheliha. Lisää joukkoon silputtu sipuli. Purista joukkoon valkosipulinkynnet.
  8. Ruskista kevyesti.
  9. Lisää vesi, pastakastike, suola ja mausteet. Anna kiehahtaa ja hauduta muutaman minuutin ajan. Jos teet soijasta, lisää hieman vettä, jos seos on liian paksua.

  10. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. 
  11. Jos juustosi on palana, raasta se.
  12. Huuhtele ja leikkaa tomaatit viipaleiksi.

    Kuvassa esipaistunut perunapohja.

  13. Levitä jauhelihaseos esikypsennetyn perunaraasteen päälle. Päivitys 28.11.-16: Voit laskea uunin lämpötilan 200 asteeseen.
  14. Ripottele päälle suurin osa juustoraasteesta ja sen jälkeen tomaattiviipaleet.
  15. Lisää sitten loppu juustoraaste ja pitsamaustetta (tai oreganoa) paistoksen päälle.

  16. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 min.
  17. Ota vuoka uunista.
     
    Paistos valmiina.
  18. Peitä paistos foliolla ja anna vetäytyä n. 10 min. Tarjoa pitsaisen perunajauhelihapaistoksen kanssa tuoretta salaattia.


hakusanat: edullinen helppo arkiruoka peruna jauheliha soijarouhe juusto tomaatti pitsainen perunajauhelihapaistos perunapaistos perunasoijapaistos perunavuoka perunalaatikko arkiruokavinkki omiksi kiloiksi omiksikiloiksi resepti soijapaistos

Kommentit

  1. Siis NAM! Tästä tuli ehdottomasti yksi uusista suosikeistani! Tää on ihan mielettömän herkullista! ♥ Tuo perunaraastepohja oli ihanan erilainen ja todella positiivinen yllätys. Todella hyvää! :) Kiitos ihanasta ohjeesta! Tämä meni luottoreseptien vihkoseen talteen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos sinulle Kanelitytön kakkuparatiisi! <3 Onpa mukava kuulla, että löysit reseptin, kokeilit ja että vielä tykkäsitkin lopputuloksesta :) Resepti on helppo, mutta pienellä jutulla siitä tulee vähän erilaisempi perunajauhelihalaatikko :) Mahtava juttu, jos teet vielä toistekin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit